graf Olof Palme

28 februari 1986: moord op Olof Palme

Weet jij het nog?

Het was op een vrijdagavond dat de toenmalige socialistische premier van Zweden Olof Palme zonder lijfwachten naar de bioscoop ging met zijn vrouw Lisbet. Toen ze terug naar huis wandelden, werd hij eenmaal in zijn rug geschoten. Zijn vrouw was ook doelwit, maar die werd slechts geschampt. Palme was op slag dood.

De moord is nooit opgelost en wordt beschouwd als het nationale trauma van Zweden. Palme, die 59 jaar is geworden, werd beroemd als voorvechter van ontwapening en tegenstander van apartheid. Hij was zowel geliefd als controversieel. Opvallend is dat meer dan honderd mensen hebben beweerd dat zij hem hebben vermoord. Blijkbaar zonder de politie daarvan te kunnen overtuigen. Het moordwapen is nooit gevonden. De koele manier waarop Palme werd gedood duidt op een geplande moord, maar bijna niemand wist van het bioscoopbezoek en het echtpaar nam de terugweg een onlogische route.

Het onderzoek verliep naar het schijnt rampzalig. De onderzoeksleider had nog nooit eerder een moordzaak geleid en de politie volgde consequent de verkeerde sporen. Daardoor werd het korps zelf ook verdacht van betrokkenheid. Er waren sowieso een hoop (complot)theorieën over de gebeurtenis en er zijn stapels boeken over geschreven. Rechts-extremisten, PKK, de Zuid-Afrikaanse geheime dienst, de RAF, allemaal zijn ze genoemd als mogelijke daders ofwel opdrachtgevers. Maar allemaal zonder echte bewijzen. In 1988 leek de moord trouwens opgelost. Christer Pettersson, een alcoholist en drugsgebruiker die al eerder voor doodslag was veroordeeld, werd gearresteerd. Palme’s vrouw had hem aangewezen als schutter, maar hij werd in hoger beroep vrijgesproken. Pettersson overleed in 2004, dus als hij de dader wel was, zal hij dat nooit meer kunnen bekennen. Het houdt de Zweden nog steeds bezig. Op een persconferentie in 2016 noemde de politie de naam van ene Christer Andersson. Hoewel de man al zeven jaar dood is, gaat men toch zijn eventuele betrokkenheid nog onderzoeken. Er werkt nog steeds een rechercheteam aan de zaak. Zou het ooit opgelost worden?

Foto AFP

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top