close
  • zondag 7 maart
Wonen

CO2-neutraal worden

CO2-neutraal worden

De afgelopen jaren is steeds nadrukkelijker tot de mensheid doorgedrongen dat het tijd is voor een grote verandering. Willen we de aarde redden van wat de mens tot nu toe heeft veroorzaakt, dan moeten we ingrijpende keuzes maken. Een belangrijke factor in het beperken van de natuurschade is het verminderen van de CO2-uitstoot. We moeten met z’n alle CO2-neutraal worden en dat is geen gemakkelijke opgave. Toch kan het, zeker als we daar allemaal zelf een bijdrage aan leveren.

Wat is CO2-neutraal?

De term CO2-neutraal duidt op de situatie waarbij we in ons dagelijks leven de uitstoot en opname van CO2 in balans brengen. Die uitstoot vindt bijvoorbeeld plaats in fabrieken, maar ook de uitlaatgassen van onze auto’s bevatten CO2. Bomen nemen juist CO2 op. In de loop der jaren zijn echter heel wat bosrijke gebieden van de kaart geveegd omdat de bomen door de mens werden gekapt. Eigenlijk zou je dus heel veel bomen moeten planten om dat gemis te compenseren. Je kunt echter ook de CO2-uitstoot beperken en daarmee de zaak beter in balans brengen.

Iedereen kan meehelpen

Waar je ook woont en wat je ook doet, iedereen kan meehelpen om de CO2-uitstoot te beperken. Vaker de auto laten staan en de fiets nemen naar het werk, bijvoorbeeld. Dat is een prima manier om een steentje bij te dragen. De infrastructuur in Groningen leent zich er uitstekend voor en het is nog goed voor de gezondheid ook. Je ziet ook steeds meer zonnepanelen in Groningen en ook dat levert een mooie bijdrage aan de CO2-reductie. Deze duurzaam opgewekte stroom zorgt ervoor dat we geleidelijk steeds meer los komen van de traditionele fossiele brandstoffen. Zeker voor Groningers is dat een belangrijk streven, want de negatieve gevolgen van de massage gaswinning zijn iedereen helaas maar al te goed bekend.

Volop mogelijkheden

Als consument heb je best veel mogelijkheden om je steentje bij te dragen. Dubbel glas laten plaatsen bijvoorbeeld, waardoor je minder hoeft te stoken. Een sedum dakbedekking wordt ook steeds vaker ingezet om dit doel te bereiken. Daarmee hou je namelijk de woning goed warm in de wintertijd, terwijl je de zonnehitte minder snel laat doordringen in de zomer. Het is zelfs zo dat een sedum dakbedekking de werking van zonnepanelen versterkt, omdat ze minder snel oververhit raken. Als een zonnepaneel namelijk te warm wordt, belemmert dat al snel het proces waarbij zonlicht wordt omgezet in elektriciteit.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook