close
  • woensdag 25 november
Sport

Daarom gaat Maarten van der Weijden die monstertocht zwemmen

Daarom gaat Maarten van der Weijden die monstertocht zwemmen

Morgen is het zover. Dan begint Olympisch kampioen Maarten van der Weijden aan de Zwemtocht der Zwemtochten. In drie dagen en twee nachten de Elfstedenroute van meer dan 200 kilometer zwemmen. Een monstertocht.

Doel is: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. “Ik wil daar geen bedrag aan hangen, iedere euro is welkom”, aldus Van der Weijden. Een stukje meezwemmen, wat eerder de bedoeling was, is helaas niet meer mogelijk.

Hoe kwam hij op het idee?

Het gebeurde ongeveer drie jaar geleden. Hij wilde iets unieks neerzetten en dacht: wat is het maximaal haalbare? Het werd de Tocht der Tochten, zwemmend. Tot nu toe heeft Maarten in de training 130 kilometer gezwommen, dus tegen de laatste zeventig ziet hij wel een beetje op. Vooral, omdat hij het zonder slaap wil doen. Tijdens een training begon hij te hallucineren. “Ik ging roze waterfietsen zien!” Mocht hij weer gekke dingen gaan zien, dan lost hij een powernap in. Verstandig!

Speciale bril en glow in the dark-lichtsticks

Hoe gaat het dan ‘s nachts? Dan krijgt de topzwemmer glow in the dark-lichtsticks op zijn pak geplakt. Zo kan de volgboot hem goed zien. Een lamp moet voor goed zicht zorgen. Ook heeft Maarten een speciale bril met blauw licht, hierdoor denkt zijn lichaam dat het dag is in plaats van nacht. En natuurlijk hoopt hij op aanmoediging van de kant. Dat kan met lampen, autolichten en schijnwerpers.

NOS doet verslag

Op het YouTube-kanaal van de NOS is de 11stedenzwemtocht van Van der Weijden 24 uur per dag te volgen via een 360-graden camera. Daarmee bepaal je zelf wat je kijkt: de omgeving of Van der Weijden. Op zaterdag is van 14.25 uur tot 15:30 een speciale uitzending op NPO 1 met rechtstreekse beelden vanuit de begeleidingsboot. Op maandag, de dag van de verwachte finish, is er een speciale uitzending in samenwerking met KRO-NCRV. Deze is te zien van 19.00 uur tot 19.51 op NPO 1. Onder andere premier Rutte wacht de Olympisch kampioen op.

De 11stedenzwemtocht is een initiatief van de Maarten van der Weijden Foundation. Tot nu toe is er al 731.000 euro opgehaald en natuurlijk hoopt Maarten dat het bedrag nog hoger wordt. Kijk voor meer informatie op www.11stedenzwemtocht.nl.

Foto: Maarten van der Weijden Foundation

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook