close
  • zondag 29 maart
Zorg en Zekerheid

SarahMagazine: Droge doos? Even naar bol.com

SarahMagazine: Droge doos? Even naar bol.com

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Over wat er tussen de lakens gebeurt, zijn mijn vriendinnen en ik niet zo openhartig. De ludieke voorvallen delen we graag – in het heetst van de strijd je peuterzoontje opeens horen vragen wat jullie aan het doen zijn, ontdekken dat je je onderbroek tussen het hotelbeddengoed hebt achtergelaten – maar hoe vaak en hoe? Daar hebben we het niet over.

Ellende

Dus toen een goede vriendin met een doodongelukkig gezicht opbiechtte dat het ‘helemaal niet zo soepel liep’ tussen haar en haar lief, begreep ik eerst ook niet dat ze dat letterlijk bedoelde. Ik zat haar een beetje oenig aan te kijken, totdat het kwartje viel. O shit, wat een ellende.

Use it or…

Het ontbreekt niet aan lust, legde ze uit, maar wel aan liquids. Au. Letterlijk au. Want het toch maar proberen was op zijn zachts gezegd niet prettig, voor beide partijen niet. Een schrale vertoning. ‘Use it or lose it, zeggen ze, maar op deze manier valt er weinig te usen.’ Ze moest een paniekaanval onderdrukken, bekende ze. ‘Zijn mijn eitjes dan nu al op? Droog ik uit, op, in?’

Sexy en vrouwelijk

Tja, ik weet dat bijna de helft van alle vrouwen in de overgang last krijgt van de beruchte droge doos. Je produceert steeds minder oestrogeen en oestrogeen houdt onder andere je huid soepel en je vagina vochtig. Lekker dan. Het valt al niet mee om je ondanks het gestaag voortschrijdende uitzakken en vergrijzen een beetje vrouwelijk en sexy te blijven voelen en dan krijg je dat ook nog.

Betrapt

Maar goed, wat nu? Een afspraak maken met de gynaecoloog of overgangsconsulente? Of eerst maar zelf aan de slag? Vriendin koos voor het laatste. En onder het motto gedeelde smart, hoe meer zielen enzovoort gingen we twee weken later samen op pad. Ja, twee weken later. We waren doodsbenauwd dat we in ons eigen dorp betrapt zouden worden door ons kroost terwijl we met ons neus (met leesbril, hoe gênant wil je het hebben) in het schap glijmiddelen stonden. Allemachtig, we hebben nog een hoop te overwinnen in deze fase.

Voor de lol

We kozen dus heel veilig tijdens een middagje shoppen voor een anonieme drogist in de Rotterdamse Koopgoot waar het stikt van de buitenlandse toeristen. Toen we aan de beurt waren, vroeg ik zo nonchalant mogelijk om glijmiddel. Het meisje achter de toonbank, begin twintig, vond het een doodnormale vraag. Is het voor de lol of serieus, wilde ze weten. Eeeeeh… stamelde ik. ‘Behoorlijk serieus,’ bekende ik toen. Ze keek me aan met haar zwaar opgemaakte blauwe kijkers en haalde vervolgens kort haar schouders op. ‘Tja, dat staat ons allemaal te wachten, hè.’

Vorige eeuw

En serieus, pas toen we even later onze geslaagde missie vierden met koffie en een punt, realiseerde ik me dat we het toch ook gewoon online hadden kunnen bestellen? Thuis heb ik het meteen gecheckt en inderdaad. Google glijmiddel en je belandt moeiteloos op tal van sites waar je van alles kunt bestellen. Van de degelijke merken bij de Etos tot een wat spannender variant bij De Paarse Keizerin. Zelfs bol.com en Wehkamp hebben het. Echt, wat een mutsen van de vorige eeuw zijn we.

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.

 

 

Geschreven door: Jacqueline Evelaar

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook