Jan Langedijk tijdens een Tai Chi sessie

East Meets West

TIJDLOOS – Ontmoetingen met mensen die het leuk vinden om over hun passie te praten zodat ik na afloop, hun vertelsels samenvat in een inspirerende column, ervaar ik elke keer als een feestje. Kleurrijke slingers om een dergelijke ontmoeting op te leuken zijn niet nodig; de positieve vibes die ik ervaar in mijn hoedanigheid als columniste maken mij blij en dankbaar dat ik even, heel intiem, een kijkje mag nemen in iemands dagelijkse leven.

Het gesprek voor deze column ontspon zich deze keer in een woonark langs een lommerrijk pad waar de tijd voor mijn gevoel, even stil stond. Het is de paradijselijke woonplek van Jan Langedijk en zijn echtgenote Ineke waar hij in zijn rol als gedreven sportman en op-en-top family man, honderduit praatte over zijn  passies Tai Chi, Yoga, voetreflexologie en andere belevenissen.

Een tijdloos samenzijn onder het genot van vele koppen dampende thee onder toeziend oog van poes Roos, liggend op haar favoriete kussentje.

Plezier

Een aantal jaren geleden heb ik Jan leren kennen als een bevlogen Tai Chi docent en volgde ik wekelijks trouw zijn lessen maar moest hiermee stoppen vanwege een vervelende voet blessure. Het contact hield stand omdat ik tijdens de jaarlijkse Tai Chi kerstviering, cursisten en andere belangstellenden, kerstverhalen ben gaan voorlezen. Inspirerende momenten die mij herinneren aan de lagere school dat ik in mijn klas moest voorlezen terwijl de juf en/of meester, andere dingen gingen doen zoals het nakijken van een proefwerk. Het grote verschil met toen is dat ik nu met plezier voorlees en niet vanwege achteraf bezien, een beetje rare schoolse verplichting waar ik geen nee op durfde te zeggen.

Doorbraak

Tussen zijn 10e en 14e, zat Jan niet lekker in zijn vel en speelde zijn korte lontje ondanks een solide thuisbasis, hem flink parten. Vader en moeder Langedijk runden met hart en ziel een slagerij waarbij calamiteiten in de winkel vaak als sneeuw voor de zon verdwenen door moeders zakelijke kwaliteiten zodat de klant toch nog met een glimlach, de winkel verliet.

Alle kinderen, groot of klein, droegen hun steentje bij want van stilzitten was in huize Langedijk geen sprake. Behalve op de zaterdagavond: hèt  ultieme rustmoment van de week waarbij het voltallige gezin gezellig aan de buis gekluisterd zat.

Een complete ommezwaai ontstond toen Jan, in plaats van de wekelijkse sigaretten, van zijn vader een blitse tweedehands fiets kreeg (als 14e jarig binkie mocht Jan al roken maar vond dit niet echt lekker). Door fanatiek te gaan wielrennen in combinatie met hardlopen, schaatsen en boksen, hervond Jan zijn ware selfie en werd tot zijn grote verbazing binnen korte tijd zelfs bokskampioen van Noord-Holland!

Blije voeten

Vanwege het hardlopen kreeg Jan belangstelling voor zowel voetreflexologie als podologie en ging hij na het behalen van zijn officiële papieren, eveneens les hierin geven. Jan vertelt over de bijzondere uitwerking van voetreflex behandelingen bij spastische kinderen; ouders zagen hun kind hierdoor weer tot rust komen. Hoe geweldig! Een belangrijke voorwaarde was wel dat ook de ouders zich lieten behandelen; wilden zij dit niet dan was het einde rit.

Dolle Mina weg van het aanrecht

Naast zijn drukke baan als chef slager, ging Jan in de jaren ’70 allerlei Yoga lessen volgen om af te kicken van zijn sporthart. Je kunt het je nu niet meer voorstellen maar in die tijd werd Yoga hoofdzakelijk door Yogis (mannelijke beoefenaars) gegeven en was de groep Yoginis (vrouwelijke beoefenaars) maar dunnetjes gezaaid. De vrouw van toen had immers de illustere taak om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Gelukkig behoort die periode tot een grijs verleden en zijn veel vrouwen anno 2018 niet meer financieel afhankelijk van de man mede door de dappere Dolle Mina’s; rebelse meiden die voor grote veranderingen zorgden, zo ook in de Yoga wereld. Een opmerkelijk verschil met een halve eeuw geleden, is dat er wachttijden waren om les te kunnen volgen. Tegenwoordig moeten de (veelal) Yoginis flink aan de bak om nieuwe cursisten aan te trekken.

Absolute B’s: B(egin)B(ij)(B)egin

Het is belangrijk te beginnen bij het begin wanneer je een goede Yogi of Tai Chi beoefenaar wilt worden en Jan maakte deze uitspraak meer dan waar door veel praktijklessen te volgen welke later bezegeld werden met de vereiste papieren. Hierdoor ontstond ruimte om les te geven en dit doet hij nog wekelijks als fieve zeventiger! Voorlopig moeten de geraniums het nog even zonder hem doen.

Jan begon dus met Hatha Yoga; dè basis waaruit andere Yoga stijlen zijn voortgekomen met als uiteindelijk doel het in balans brengen van lichaam en geest waarvan de Zonnegroet (een serie aan Hatha oefeningen) nog dagelijks, tot in de finesses, door hem gedaan wordt. Hierna ging hij Kundalini Yoga lessen volgen; een meer dynamische vorm die je creativiteit, kracht en zelfontwikkeling doet ontkiemen.

Tai Chi voor jong en oud

Rond zijn 40e kwam Jan in aanraking met Tai Chi en zegde hij zowel het slagersvak als het boksen tabé. Tai Chi is een eeuwenoude sierlijke bewegings- en krijgskunst waarvan iedere beweging de filosofie van Yin en Yang belichaamt. Jan adviseert de langzame, vloeiende bewegingen een paar keer per week te oefenen zodat deze beter door je onthouden worden.

Hij geeft eveneens  les op scholen en buurthuizen en wordt hierbij ondersteund door een assistent om vervelende verhalen dat mannen hun handjes niet kunnen thuishouden, te voorkomen.

Op een speelse manier laat hij de kinderen kennis maken met begrippen zoals delen, groeten en andere etiquette. Het is hun puurheid dat hem inspireert, elke keer weer. Jan houdt er niet van om een bepaald gedrag in een hokje te  plaatsen en laat een druk kind liever even buiten rennen om zich te ontladen.

Jonge god

Jan volgt al 27 jaar les van Meester Tang Wei; een krasse tachtiger die nog beweegt als een jonge god en waar ik ook een keer les van heb gehad. Een ervaring om nooit te vergeten.

Passies

Naast het lesgeven in Yoga en Tai Chi, spelen beide passies ook thuis een belangrijke rol.

Jan begint de dag met Yoga en ondervindt hierdoor vitaliteit, innerlijke rust en opperste concentratie. Tai Chi zorgt voor een goede conditie waarbij stabiliteit en coördinatie centraal staan.

Beiden zorgen voor een (nog) betere kwaliteit van zijn leven.

Afscheid

Na een kurkdroge zomer begint het lekker te plenzen zodat Jan mij na afloop van het interview, fijn naar huis brengt met de wagen. Wij nemen hartelijk afscheid en zullen elkaar weer rond de Kerst ontmoeten als vanouds.

Belinda Inhulsen

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top