Einde aan gebruik kattenogen door slimme verlichting?

Groen, oranje, roze, geel: openbare verlichting is er in alle kleuren. Op zaterdag 29 oktober is de ‘Nacht van de nacht’. Er is zorg om lichtvervuiling, want volgens de nieuwe wereldkaart van de lichtvervuiling is de Melkweg vanuit Nederland nauwelijks te zien. 

Op verschillende plekken is behoefte aan wisselende sterkte van openbare verlichting. Veiligheid en mogelijke lichtvervuiling vragen een goede afstemming van het gebruik van verlichting, zeker in ons mooie Friese buitengebied.

Verlichting in Friesland

Eind september 2016 heeft het CDA bij de Friese gemeentes navraag gedaan. Hieruit blijkt dat er nog verschillende plekken zijn waar inwoners zich onveilig voelen omdat goede verlichting ontbreekt. Daarnaast zijn er plekken waarbij de verlichting echt niet de hele nacht hoeft te branden.

Enkele voorbeelden:

Gemeente Tytsjerksteradiel heeft binnen de bebouwde kommen bewust niet alle (achter)paden verlicht. Hiermee is de gemeente een voorbeeld van een gemeente die bewust beleid heeft voor licht en donkerte. Gemeente Littenseradiel noemt de continue verlichting op windturbines als onnodig.

Gemeente Opsterland kent gevaarlijk donkere bochten in de Binnenwei en Bûtewei bij Ureterp. De regio heeft de suggestie aangedragen voor het plaatsen van zogenaamde kattenogen. Dit zijn reflectoren die op het wegdek geplakt zijn zodat het verkeer de reflectie van de eigen verlichting kan gebruiken om zich te oriënteren.

Om aandacht voor slimme verlichting te vragen, maar ook vanwege de toezegging van gedeputeerde Poepjes tijdens de Statenvergadering van 28 september jl, heeft CDA Statenlid Wendy Zuidema-Haans vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de gedeputeerde. Zuidema-Haans: “De motie ‘Internet der dingen’ die in november 2015 door Provinciale Staten is aangenomen kan eindelijk uitgevoerd worden door te beginnen bij het aanpassen van openbare verlichting. En anders zijn er altijd nog kattenogen!”

Schinnen

Schinnen is de eerste gemeente in Nederland die haar openbare ruimte geheel met led verlicht en aansluit op het Lo-Ra netwerk. Dit houdt in dat in iedere lantaarnpaal een zender/ontvanger komt waarmee de verlichting kan worden aangestuurd. Ook andere elementen van ‘Internet der dingen’ kunnen worden aangesloten. De ledlampen kunnen worden gedimd, of zo nodig worden uitgedaan. Als er om veiligheidsredenen meer licht nodig is, kan dat. De lampen geven zelf een seintje wanneer ze kapot zijn. Op deze wijze wordt een eerste stap gezet met de ‘verslimming’ van de openbare ruimte. Denk hierbij aan prullenbakken die aangeven wanneer ze vol zijn of een automatisch bericht op de tomtom over nog vrije parkeerplaatsen.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top