×
dinsdag 18 september

Hier het recept voor bevroren zeepbellen

1 maart 2018 9:00

Het is voor Nederlandse begrippen heel erg koud buiten. Lage temperaturen en een felle, koude wind zorgen voor gevoelstemperaturen van min tien. Veel mensen vinden het geweldig, omdat ze nu eindelijk de schaatsen tevoorschijn kunnen halen. Anderen zijn zo toe aan het voorjaar dat ze lekker warm binnen blijven en de kou maar gewoon uitzitten.

Hoe dan ook, het levert in ieder geval veel mooie winterse plaatjes op. Ons oog viel op prachtige foto’s van bevroren zeepbellen. Gewoon van die bellenblaas bellen. De zeepbel bevriest al snel en er vormen zich prachtige ijsbloemen. Normaalgesproken lukt dat niet in ons land, of je moet heel vroeg uit bed gaan als er nachtvorst is geweest en het licht mooi. Maar het is nu zo koud dat het ook overdag gewoon kan lukken.

Wat heb je ervoor nodig?

 • Een beschutte plek, want de wind is op dit moment de spelbreker. En warme kleding.
 • Maak een goeie bellenblaasmix: 1 deel afwasmiddel en 4 delen water schijnt prima te zijn. De meningen zijn verdeeld maar glycerine of suiker worden vaak genoemd als goeie toevoegingen voor de stevigheid. En warm water zou beter werken dan koud water. Kwestie van gewoon maar wat dingen uitproberen.
 • Een blaasstokje. Als je een potje bellenblaas hebt, is dat handig. Maar er zijn alternatieven. Bijna ieder materiaal waar een gat inzit kun je gebruiken zoals een pijpenrager waar je een ring van hebt gemaakt, een rietje in een ronde vorm gebogen en vastgezet met plakband of gebruik bijvoorbeeld de gaatjes in een schuimspaan.
 • De bel blijft langer heel op een natgemaakte spiegel of een met zeep ingesmeerde ondergrond
 • Geduld

En dan komt het fotomoment. Dat kun je het beste even warm binnen oefenen, want het is nog een hele kunst om de bel voor de camera te krijgen en die ook nog te bedienen. Hier een paar cameratips van 50+ fotografe Gea:

 • Camera op statief, stabilisatie uit. Uiteraard laag bij de grond als je daar de zeepbel wilt hebben. Uit de hand fotograferen werkt beter als het moeite kost om de bel op een bepaalde plaats te krijgen.
 • Macro- of close-up lens. Hoe dichter je bij kunt fotograferen, hoe mooier de ijskristallen zichtbaar zijn
 • Een lage ISO waarde (100 of 200)
 • Zet je camera op de S-stand (Shutter priority mode), 1/200 of in ieder geval sneller dan 1/80e sec
 • Diafragma gaat vanzelf. Vermoedelijk tussen de f/5.6 en f/8 (hoe groter dit getal wordt, des te meer wordt er scherp)
 • Autofocus kan, maar op de manuele focus werkt vaak beter
 • Speel met extra licht, gekleurde lamp, hoofdlicht of bijvoorbeeld een gloeistick
 • Het bevriezen van de zeepbel duurt ongeveer een minuut

Probeer ook eens een bel in de lucht te fotograferen. Dat vraag om een korte sluitertijd om de beweging te bevriezen. Veel plezier, we zijn benieuwd naar het resultaat en jullie tips!

Klik hier voor een prachtige video van een bevroren zeepbel.


Redactie
Redactie
Redactie

Reacties op artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Provincie Groningen

FIETS- EN WANDELROUTES

Een fijne fiets of een paar passende wandelschoenen zijn voldoende om op pad te gaan. Goeie zin en een beetje zonnig weer doen dan nog een positieve duit in het zakje! Hoe dan ook: kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!

Ontdek de provincie