In de moestuin: wat je nog niet wist over de (fles)pompoen

Moestuinverhalen 19

Vanaf 1 september is de herfst volgens de meteorologische kalender begonnen. Herfst betekent helaas dat de moestuin langzamerhand op zijn retour gaat. Niet leuk! Toch valt er nog genoeg te oogsten, zoals bijvoorbeeld de ‘butternut’!

Butternut Squash

Er bestaan heel veel soorten pompoenen, wel honderden. Sommige kun je eten en anderen zijn juist voor de sier. Hoe weet je dat eigenlijk, vroeg ik me af? Op internet zag ik dat daar een trucje voor is, snij de pompoen open en controleer of er pitten inzitten. Zo ja, dan gaat het om een eetbare pompoen. De pompoen op de foto is een ‘butternut squash’ en doet het dit jaar erg goed in onze moestuin. Hij heeft de vorm van een pinda. In de supermarkt wordt hij flespompoen genoemd. Die naam is daarom vaak bekender. De vorm heeft namelijk ook wel iets weg van een fles.

Populair in de keuken

De flespompoen is een muskaatpompoen en behoort tot de komkommerfamilie. Oorspronkelijk komt hij uit Guatemala en Mexico. De schil is hard en heeft een zalmkleurige tot beige kleur. Naast de leuke vorm heeft hij een nootachtige, zoete smaak. Voordeel van een flespompoen is de structuur. Hij bevat weinig ‘draden’ en is daarom populair in de keuken.

Het vruchtvlees heeft een gele tint en is in heel veel gerechten bruikbaar. Uiteraard voor in de soep. Daarvoor hoef je niet eens het hele ding te schillen. De schil kan er ook in. Een andere optie is roosteren. Of probeer eens pompoenlasagne. In Engeland zijn ze helemaal gek op ‘butternuts’ en maken ze er een smeuïge puree van. Zelf heb ik tot nu toe veel gerechtjes voor mijn dochter van gemaakt, bijvoorbeeld: pompoen met appel en mais, lekker voor op brood.

Op de composthoop?

Pompoenen zijn kruipplanten en hebben veel ruimte nodig. Maar wist je dat je hem ook op de composthoop uit kan planten? De warmte die vrijkomt bij het composteren is ideaal voor de pompoen. Pompoenen hebben veel water nodig, hou de grond daarom vochtig. Ze kunnen niet tegen nachtvorst, let dus goed op de weerberichten. Lichte vorst kan al rampzalig zijn.

Houdbaarheid

Pompoenen die je wilt eten moet je vroeg oogsten. Voor de flespompoen is dat ongeveer begin september. Hangt natuurlijk wel van je uitplantdatum af en wat voor weer het is geweest. Hoe weet je eigenlijk of hij rijp is? Daarvoor moet je naar de steel kijken. Zodra de pompoen rijp is gaat de steel verdrogen en ziet hij er kurkachtig uit. De vrucht zelf moet hard aanvoelen. Pompoenen moet je voorzichtig oogsten. Laat ongeveer vier centimeter van de steel aan de vrucht zitten en bewaar ze op een droge plek met een temperatuur tussen 8 en 15 graden. Zo zijn ze zeker vier maand houdbaar en wie weet nog veel langer!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel achttien.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top