Is het goedkoper om een auto te leasen of een auto te kopen?

Is je huidige auto toe aan vervanging of ga je voor het eerst zo’n vierwieler kopen? Je hebt dan meerdere mogelijkheden. Zo zou je een wagen kunnen huren, al is dit niet heel praktisch. Veel mensen kiezen er daarom voor om een eigen auto te kopen. Dit is vrij duur, terwijl de meest ingrijpende kosten over het algemeen ook onverwachts zullen komen. Elke keer als je de auto naar de garage brengt dan zul je weer in spanning zitten omdat hier uit kan komen dat je een fors bedrag zult moeten betalen om een mankement op te lossen. Is het dan wel zo verstandig om een auto te kopen of is het beter om te kiezen voor een andere mogelijkheid? Daarover wordt meer uitgelegd in dit artikel.

Is het leasen van een auto beter?

Naast het kopen van een auto zou je er ook voor kunnen kiezen om een auto te leasen. Hierbij is het mogelijk een auto privé te leasen, maar zakelijk een auto leasen is natuurlijk ook mogelijk. Dit zal hoe dan ook veel van de onzekerheid wegnemen die je hebt bij het kopen van een vierwieler. Denk hierbij aan onverwachte onderhoudskosten. Door een auto te leasen zul je voor een vast bedrag per maand helemaal geen zorgen meer hebben over deze onverwachte kosten. Met behulp van occasion lease kun je er bovendien voor zorgen dat je niet te veel geld betaalt voor het leasecontract van je auto. Hoef je de leaseauto maar voor een korte periode te gebruiken? Het is dan zeker verstandig om te kiezen voor een shortlease auto. Het contract dat je dan ondertekent zal maar een korte looptijd hebben, meestal duurt dit niet meer dan een paar maanden bij shortlease.

Is het leasen van een auto echt goedkoper?

Als je een nieuwe auto direct volledig afrekent bij een verkoper dan is kopen over het algemeen altijd goedkoper dan het leasen van je nieuwe voertuig. Toch betekent dit niet automatisch dat het voordelig is om een auto te kopen. Als je namelijk geld moet lenen voor het financieren van een nieuwe auto dan zou het interessanter kunnen zijn om voor een leasecontract te kiezen. Je hoeft dan immers geen aparte autolening af te sluiten, wat ook weer veel geld zal kosten. Dit geldt voor de meeste leasemaatschappijen, wat onder meer komt doordat zo’n bedrijf veel auto’s van een bepaald model kopen. Hierdoor zullen ze een geweldige korting krijgen op het hele pakket aan voertuigen. Dit gaat jou natuurlijk niet lukken bij een dealer. Daarnaast geniet de leasemaatschappij ook als geldverstrekker zeer veel schaalvoordeel. Deze ondernemingen kunnen dan ook grote bedragen tegen aantrekkelijke tarieven lenen, waardoor ze dus geld besparen.

Hoe zit het dan met de autoverzekering?

Een leasemaatschappij heeft nog een paar voordelen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de autoverzekering. Dit wordt namelijk meteen voor het volledige wagenpark afgesloten, wat natuurlijk alleen om allrisk gaat. Andere risico’s zullen de bedrijven zelf opvangen met reserves die speciaal hiervoor vrijgemaakt zijn. Daarnaast kan de leasemaatschappij afspraken maken met onderhoudsbedrijven voor het onderhoud van de leaseauto’s. Dit zal per auto ook relatief goedkoop zijn voor het bedrijf. De leasemaatschappijen zijn in ons land trouwens bepaald niet dom. Ze zijn in Nederland namelijk allemaal officieel gevestigd in Noord-Holland. Waarom? Omdat de motorrijtuigenbelasting daar het laagste is van het hele land. Hier profiteren dit type bedrijven dus ook weer van, want het is in principe een hele slimme wijze om kosten te kunnen besparen. Uiteindelijk zul jij hier als klant ook van profiteren, al hebben de leasemaatschappijen er uiteraard meer baat bij.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top