close
  • maandag 3 augustus
Wonen

Is het kopen van een eerste woning op latere leeftijd nog interessant? 

Is het kopen van een eerste woning op latere leeftijd nog interessant? 

Om antwoord te geven op de voorgaande vraag zijn er meerdere zaken van belang. Een kort antwoord zou zijn dat het wel interessant is om op latere leeftijd nog een huis te kopen. Er zijn namelijk meerdere situaties waarin dit een goede keuze is. Echter zijn er ook situaties waar je na overwegen voor jezelf beter kunt besluiten om toch geen woning meer te kopen.

In welke situaties is een eerste woning wél interessant?

Een woning kopen is in de meeste gevallen een slimme investering. Wil jij je geld dus gebruiken om het slim uit te geven en geen huur te betalen? Dan is het kopen van een nieuwbouwwoning een slimme zet. Zelfs wanneer je de woning na een aantal jaar al zou willen verkopen dan kun je er in veel gevallen nog een goede winst op maken. Let wel op de voortgang van de huizenmarkt. Daarover later meer. In het geval van veel eigen vermogen op de bank maken veel mensen de keuze om dat vermogen te gebruiken voor een woning in plaats van het op de bank te laten staan. Vaak levert dit geld meer op door er een woning van te kopen dan het op de bank te laten staan.

Heb je een lange tijd gehuurd, maar zou je wel een eigen woning willen die je helemaal naar eigen wens kunt inrichten? Dan is het verstandig om te kopen. Met je eigen woning bepaal jij wat er met de woning gebeurd. Je kunt flinke bouwplannen maken en de woning zo inrichten hoe jij er altijd al van hebt gedroomd.

Een andere reden om te kiezen voor een koopwoning na een lange tijd gehuurd te hebben kan zijn wanneer je dichter bij familie en/of kleinkinderen wilt wonen. Let op de locatie waar je wilt wonen. Veel gebieden met nieuwbouwwoningen in Drenthe zijn een goede optie om te kopen. Doe daarom onderzoek naar de woningmarkt voor koopwoningen en huurwoningen in het gebied waar je wilt wonen.

Het kan ook zijn dat je graag wat wilt kopen om later aan je kinderen na te laten. Door in een eigen woning te investeren heb je altijd jouw eigen huis als bezit om na te laten aan de kinderen.

Wanneer is het minder interessant om in je eigen woning te investeren

Anno 2019 zijn de huizenprijzen al heel wat jaar achter elkaar gestegen. Er is dus een goede kans aanwezig dat er de komende jaren een daling in de huizenprijzen zal zijn. Op de lange termijn kan het nog steeds verstandig zijn om die woning toch te kopen, maar wanneer je op latere leeftijd je eerste woning koopt dan wil je natuurlijk het meest geschikte moment hebben, zodat je niet eerst veel jaren moet overbruggen om de winst uit de investering te halen.

Iets anders wat belangrijk is om rekening mee te houden is de hypotheek. Er is geen maximale leeftijd waarop het is toegestaan om een hypotheek af te sluiten, maar er is wel een overlijdensrisicoverzekering voor nodig. Aan deze verzekering zitten wel verschillende voorwaarden verbonden. Ook de premie ligt een stuk hoger voor mensen op latere leeftijd. Houd er dus rekening mee dat de kosten voor deze verzekering hoger kunnen zijn wanneer je een hypotheek moet afsluiten om de woning mee te financieren.

Heb je wel veel eigen vermogen? Dan kan de hoogte van de hypotheek een stuk lager liggen en zijn zowel de maandlasten voor de hypotheek als de premie voor de verzekering een stuk lager.

Een andere reden waarom huren toch een betere optie kan zijn is wanneer je op een locatie wilt wonen waar de prijzen om te kopen simpelweg te hoog liggen en je er het vermogen niet voor hebt. Huren is dan al snel de enige optie. Zo kan het zijn dat je graag kiest voor een nieuwbouwwoning in het centrum van Groningen. Liggen de prijzen te hoog om te kopen, maar wil je hier toch graag wonen? Dan is huren al snel de enige optie.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook