close
  • dinsdag 20 oktober
Reizen

Jeanette ontrafelt het mysterie van overgewicht in Mexico 

Jeanette ontrafelt het mysterie van overgewicht in Mexico 

Jeanette Slagt besloot om op 53-jarige leeftijd opnieuw te beginnen als digitale nomade. Hierdoor heeft ze een compleet nieuwe manier van gepensioneerd leven neergezet.

In 2015 heeft ze vrijwel alles verkocht wat ze bezat. Ze was werkeloos, had een start gemaakt met een eigen bedrijf, maar helaas lukte het concept niet in Nederland. Ze besloot om ‘tering naar de nering’ te zetten: oftewel haar uitgaven af te stemmen op haar inkomsten. En waar kon ze dat beter doen dan in een land waar het levensonderhoud goedkoop is?

Dus boekte ze een ticket naar de Filipijnen en verhuisde. Momenteel verblijft ze in Mexico en heeft Jeanette al heel wat geschreven  voor 50+. Geniet mee van haar avonturen en haar kijk op het leven na je vijftigste. Vorige week vertelde ze over hoe heerlijke strandjutten is.

Foto: Jeanette en haar zoon in Mexico

Jeanette ontrafelt het mysterie van overgewicht in Mexico

Ik heb een nieuwe overbuurvrouw en ze rookt. Ze rookt zoveel dat ze bij het rookplekje op de balustrade een stoel heeft neergezet. Elke dag als ik er langs loop zie ik minstens vijftien uitgedrukte sigaretten staan in het grind wat in het bakje zit. In de ochtenden hoor ik haar, hoestend, rochelend door haar studio lopen. Dat is een heel naar geluid, een zware donkere hoest.

Gisteren zag ik mijn buurvrouw en ik was verbaasd. Ze is nog geen 30 schat ik. Ik denk dat ze rond de 25 jaar is. En dan al zo’n zware roker en zo’n hoest. Hoe moet zo’n jongedame klinken als ze mijn leeftijd bereikt? In kan in Mexico moeilijk sigaretten vinden. Ze liggen in tegenstelling tot Nederland vaak in een gesloten blok waar een kassa-medewerker ze uit moet halen. Veel soorten schijnen er ook niet te zijn. tenzij je naar de toeristenwinkels gaat, maar daar kost een pakje sigaretten 33 US$. Zo’n bedrag zou voor mij al reden genoeg zijn om te stoppen.

Na de Filipijnen wat grotendeels rookvrij is en waar roken zwaar wordt afgekeurd en op sommige plekken verboden is (zonder een rookruimte of aangewezen rookplek!) is het wennen dat in Mexico wel gerookt wordt. In gebouwen is het verboden, maar verder lijkt het overal toegestaan. Maar zoals ik al zei: je ziet weinig sigaretten en tabaksverkoop hier.

Bewust met suiker omgaan

Net als dat je weinig snoep vindt in de winkels en alle producten in de supermarkt of met stevia zijn bereid of met minder suiker. Zelfs Coca Cola heeft een aparte lijn frisdrank “sin azucar”. Dat is geen zero, maar een tussenin variant, ze hebben original, light en sin azucar (zonder suiker). Je kunt wel suiker kopen in de winkels, maar zoetstof is veel meer aanwezig en in allerlei varianten, zelfs met toegevoegde gelatine voor als je jam of gelei wilt maken. Snoepjes is amper een half gangpad in de supermarkt en heel beperkt. Het is alleen wat ruimer aanwezig als er een feestdag is, maar dan nog wordt er naast het snoep vaak gedroogd fruit aangeboden of noten en zaden.

Er is zoet brood, net als in de Filipijnen, maar de gemiddelde boterham of regulier brood is niet zoet. Dat is dan weer een verademing. In de  Filipijnen at ik amper brood, niets is zo vies als zoet brood, zelfs met jam er op vind ik dat niet lekker. Het lijkt wel alsof de Mexicaanse overheid dit allemaal door een wet heeft geregeld. Hoe krijg je anders alle fabrikanten mee in het beperken van suiker?

Foto: verse kokosnootsap

Inhaalslag van de overheid?

Het land is enorm bezig met gezond leven, op elke hoek van de straat is wel een sportschool. Zo ben je in Mexico bijvoorbeeld vegetariër als je geen rundvlees eet. Da’s dan wel weer raar. Tsja, hun belangrijkste gerecht is “Pastor”, aan het spit geregen varkens- of kipvlees, gemarineerd en gegrild en dat op een tortilla. Er is altijd koriander, tomaat en ui bij en vaak ook sla, komkommer en ingelegde uien en bonenpasta. Toch zie ik hier veel overgewicht. Dat vind ik vreemd. Dat zou betekenen dat de overheid met deze aanpak een inhaalslag aan het maken is, of de mensen toch niet zo gezond eten als de restaurants hier doen geloven. Misschien eet de armere bevolking minder gezond?

Het blijft voor nu nog een raadsel voor me hoe een land dat zo bewust met suiker omgaat zo dik kan zijn. In de Filipijnen begreep ik het wel, dat stond bol van de fast-food ketens en die waren zo goedkoop dat iedereen daar wel kon eten. En dan nog dat zoete brood, in de Filipijnen was de suikerinname veel hoger dan waar ook in de wereld. Er was zelfs zoete ketchup en zoete spaghetti, gewoon een flinke schep suiker erdoor en dat is dan lekker. Hoewel roken daar verboden was, was er geen bewustheid rondom gezonde voeding en suiker inname.

Voor mijzelf probeer ik gezond te eten, maar ook te genieten van wat een land biedt. Het heerlijke brood hier is een verademing en hoewel ik er niet aan uitgegeten raak is het wel raadzaam dat ik er op ga minderen. Want ik voel het om mijn middel. Ik eet elke dag avocado’s, twee of drie keer in de week havermout, veel verse groenten en drink liters citroensap, wat hier verreweg het meest gezonde drankje is en het meest dorstlessend. O wacht, ik weet waar dat overgewicht vandaan komt! Alcohol. Mexicanen drinken stevig!

Mexicanen drinken stevig

Echt heel stevig, net al de Filipijnen is een gezellige ontmoeting niet gezellig als er geen six-pack bier bij is, minstens. Waar in de Filipijnen een long-neck (literfles bier of rum) de feestvreugde verhoogde, zijn in Mexico een paar flessen tequila een echte gangmaker.  Ook elke andere alcoholische versnapering is altijd welkom. Men is niet kieskeurig. Al dat gedrink zet wel aan natuurlijk. En de vrouwen drinken hier de mannen met gemak onder de tafel. Elke winkel verwelkomt je met pallets vol bier, rekken vol rum, wijn, tequila en whiskey, en weet ik veel wat nog meer. Daar kweek je wel zwembandjes mee, bedenk ik al typende, terwijl ik naar mijn hoestende buurvrouw luister. Zou zij naast roken ook drinken?

 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook