Kerstdiner voor één zielig? Helemaal niet!

Wanneer de donkere dagen rond de jaarwisseling aanbreken is er altijd ineens meer aandacht voor ‘de eenzame mens’. De supermarkten maken hartverwarmende reclames waarin de eenzame oudere buurman of die verdrietige gescheiden ouder alsnog gezellig ergens mag aansluiten. Eind goed al goed, iedereen helemaal happy. Natuurlijk is het belangrijk dat er aandacht is voor mensen die eenzaamheid ervaren, maar het is ook wel eens goed om te beseffen dat heel veel mensen die alleen zijn met kerst, helemaal niet per se eenzaam zijn. Je kunt namelijk ook heel erg genieten van een kerstdiner voor één. Je moet alleen wel zelf de spreekwoordelijke of letterlijke kerstslingers ophangen.

 

Geen ongemakkelijke diners met (schoon)familie

Ieder jaar is er weer een piek te zien in het aantal meldingen van huiselijk geweld rond de feestdagen. Meestal onder invloed van alcohol gaan familieleden elkaar nogal eens te lijf rond het gourmetstel. Nou zal het bij de meeste families niet zo ver gaan, maar het geeft wel aan dat het gezamenlijke kerstdiner er niet altijd even vredig of gezellig aan toe gaat. Als het aan veel mensen zou liggen zouden ze dat hele familiegebeuren dan ook maar het liefst over slaan en lekker thuis blijven. En daar valt ook wel iets voor te zeggen, zoals velen vorig jaar tijdens de lockdown noodgedwongen ervaren hebben. Vooral voor mensen die geen partner hebben is zo’n familiebezoek namelijk vaak geen pretje. Met al die ogen die vol medelijden naar je kijken en die eeuwige vraag of er al een partner in zicht is. Best begrijpelijk dat je er dan liever kiest voor een diner voor één. Lekker op de bank in je huispak met een grote bak kapsalon op je schoot grienen bij de All You Need Is Love Kerstspecial is toch ook gewoon heerlijk? Of maak er juist iets bijzonders van voor jezelf. Zorg voor een mooi gedekte tafel en daag jezelf uit in de keuken met een culinair hoogstandje.

Lekker aan het werk

Nog zo’n groep mensen die vaak zielig gevonden wordt met de feestdagen. De harde werkers! Wanneer iemand zegt dat hij of zij gaat werken met kerst is de reactie dikwijls hetzelfde; dat is zielig en eenzaam, en je mist alle festiviteiten. En hoewel er ook mensen zijn die balen dat ze met kerst aan de beurt zijn, vinden veel mensen het juist heerlijk om met de feestdagen aan de slag te gaan. De zorg, de horeca en het openbaar vervoer. om maar eens wat sectoren te noemen, gaan namelijk altijd door. Ben je samen met je collega’s aan het werk tijdens de feestdagen dan zit je nog meer dan anders in hetzelfde schuitje, wat vaak toch een andere en lossere sfeer oplevert. Vooral wanneer je samen met anderen besluit om met de feestdagen een deel van je tijd vrijwillig in te zetten voor een goed doel kan dit je heel gelukkig maken en een groot gevoel van samenhorigheid creëren.

Eindeloos kerstfilms kijken

Tijdens kerst kun je je altijd heerlijk in nostalgie en romantiek onderdompelen met alle kerstfilms op tv. Vooral wanneer je helemaal nergens naartoe hoeft heb je alle tijd om jouw favorieten te omcirkelen in de tv gids. Droom je weer weg bij de betoverende baljurken en balzalen van keizerin Sissi, fantaseer je over een vakantie in zo’n schattige Engelse cottage in the Holiday, of ga je toch liever voor humor met de klassieker Home Alone of the National Lampoons Christmas Vacation? Actie kan tegenwoordig ook met kerst want de actiefilm Die Hard met Bruce Willis is ook tot kerstfilm uitgeroepen. Het grote voordeel van kerst in je eentje; niemand die tegen je zegt dat de televisie nu echt uit moet.

Eropuit

Na bovenstaande relaas lijkt het misschien zo, maar dat je alleen bent met kerst betekent natuurlijk helemaal niet dat je je thuis moet opsluiten. De feestdagen zijn bij uitstek het moment om de deur uit te gaan, ook als je in je eentje bent. Vooral in de steden hangt er dan vaak een bijzondere sfeer. Overal zijn lichtjes en hangt kerstversiering, soms wordt er ergens een tijdelijke ijsbaan gecreëerd met bijbehorende standje met erwtensoep en glühwein, en vaak is er ook wel sfeervolle kerstmuziek te horen, ofwel door de boxen of nog beter, in de vorm van een koor.
Maar als je alleen bent en helemaal niks met al die kerstdingen hebt, kun je er ook heel makkelijk voor kiezen om het vliegtuig te pakken en de feestdagen in je zwembroek of bikini door te brengen op een wit strand met een azuurblauwe zee. Wel even je CO2 uitstoot compenseren, maar daarna maakt niemand je meer wat!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top