×
dinsdag 18 september

Kun je het nog: snel de Rubiks kubus oplossen?

12 juni 2018 8:00

Weet jij het nog? Uren draaiden we aan de Rubiks kubus om alle zijvlakken in dezelfde kleur te krijgen. En als je de oplossing wist, was je populair. Dan probeerde iedereen je het geheim te ontfutselen. Ooit kon ik het, razendsnel ook nog. Want als je het trucje eenmaal door hebt, is het niet meer moeilijk. 

Erno Rubik

De kubus is ontworpen door de Hongaar Erno Rubik en was alleen bedoeld om zijn studenten een beter ruimtelijk inzicht te geven. Hij nam er in 1975 octrooi op, maar alleen in Hongarije. Hij heeft dan ook buiten zijn eigen land geen rechten op de kubus en dat is zuur. Want begin jaren tachtig bracht een Duitse spellenmaker de Rubiks Cube op de markt en het werd een enorme rage onder de jeugd.

Wereldkampioenschap

De kubus is nog steeds niet vergeten. Sinds energiedrankfabrikant Red Bull de kubus heeft omarmd en diverse evenementen organiseert, is de Rubik cube met een comeback bezig. Afgelopen weekend was er in Nederland een kwalificatie voor het Rubik’s Cube World Championship dat in september in Boston wordt gehouden. Er waren drie categorieën: speedcubing, oftewel de kubus zo snel mogelijk oplossen, fasted hand (met één hand oplossen) en re-scramble waarbij je de opgeloste kubus weer precies zo maakt als de gehusselde kubus, waarvan je hier de uitslag treft. Het wereldrecord speedcubing staat inmiddels op 4,5 seconden.

Filmpje

Hoe je de Rubiks kubus oplost, is een kwestie van veel doen, maar in dit filmpje krijg je de eerste handleiding. Een soort ‘Rubiks cursus voor dummies’ zullen we maar zeggen.


Boukje Wiersma
Boukje Wiersma

Reacties op artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Provincie Groningen

FIETS- EN WANDELROUTES

Een fijne fiets of een paar passende wandelschoenen zijn voldoende om op pad te gaan. Goeie zin en een beetje zonnig weer doen dan nog een positieve duit in het zakje! Hoe dan ook: kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!

Ontdek de provincie