Maakt een hond gelukkiger? 

Ingrid avatar - Geniet van het leven

In het kader van ons zomerthema: geniet van het leven, zijn we nieuwsgierig naar wat jouw huisdier, een hond in het bijzonder, jou aan levensgeluk biedt. En mocht je er geen hebben, zou je er dan eentje overwegen? 

Op zoek naar geluk, weten we uit onderzoek en eigen ervaringen dat betekenisgeving, verbondenheid en het ervaren van positieve emoties daar een grote rol in spelen. Oftewel: wat vind ik belangrijk, wie wil ik om me heen hebben en waar word ik blij van. Tel deze drie bij elkaar op en je kunt direct richting dierenasiel of fokker. Een hond blijkt namelijk flink bij te dragen aan ons levensgeluk. 

Je kruipt op de bank en komt daar voorlopig niet meer vanaf

Wie zich niet zo lekker voelt, een baal-moment heeft of gewoon hartstikke moe is, kruipt op de bank en komt daar voorlopig niet meer vanaf. Er wordt contact gezocht via Facebook of er wordt gekletst op de vrienden-app. Voor je het weet ben je ‘liggend’ uren verder. Het was beter geweest om even een vriend of vriendin te bellen om samen een kop koffie te drinken, maar op de een of de andere manier lukt dat dan niet.

Het werkt het beste in gezelschap van anderen

Toch blijkt uit onderzoek dat je van fysieke activiteiten opgewekter, meer tevreden en energieker wordt. Dat mag dan gezegd worden, maar daarmee ben je nog niet van die bank af. Op zo’n moment zijn dat maar woorden. Ook helpt het niet als we vertellen dat dat effect tot maar liefst drie uur na een activiteit nog merkbaar is en dat het het allerbeste werkt als je het in gezelschap van anderen doet. maar stel dat die ‘ander’ nou eens een huisdier is, zoals een hond? 

Je maakt nog eens een praatje

De consequenties ervan zijn duidelijk. Die hond moet uitgelaten worden. Dat betekent dat je direct je fysieke activiteit meepakt. Daarnaast blijkt een huisdier ook nog een structuur aan je dag te geven en tijdens het wandelen ontmoet je gemakkelijk andere mensen. Kortom; je beweegt, je haalt een frisse neus, je maakt nog eens een praatje en het allerbelangrijkste; je komt van die bank af met alle gevolgen van dien. Gevolgen die kunnen bijdragen aan jouw levensgeluk. 

Heb jij ook zo’n maatje naast je? Vertel!

Wat betekent jouw hond voor jouw dagelijkse leven? Vertel ons je verhaal. Mail kort je reactie aan: [email protected] en voor een uitgebreider gesprek hierover nemen we contact met je op .

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top