Moestuin in april: het wordt drukker!

De lente is begonnen en het moestuinseizoen gaat nu echt van start. April is een geweldige maand om naar buiten te gaan en aan de slag te gaan in de moestuin. Het is heerlijk als je de vogels vrolijk hoort fluiten, terwijl je lekker bezig bent met zaaien en planten. Ook is april de maand waarin je kunt oogsten wat je eerder hebt gezaaid. En vergeet het onkruid niet, want dat groeit net zo hard mee!

Wat kan je zaaien in april?

In april kan volop gezaaid worden. Dop- en peulerwten, peterselie, spinazie, kropsla (kies zomerrassen en zaai om de twee à drie weken), tuinbonen (laatste kans), winterprei (kies een winterhard ras), winterwortelen, schorseneer (let op: gebruik nieuw zaad, want het is maar één jaar kiemkrachtig), pastinaak, spitskool en rode biet. Zorg ervoor dat je de zaden op de juiste manier zaait en geef de planten wanneer het droog is regelmatig water voor de groei.

Voorzaaien binnen

Wil je graag snelgroeiende tomaten kweken dan kan je deze nog steeds binnen zaaien. Heb je al eerder planten voorgezaaid dan kan het zijn dat het nu tijd is om deze te verpotten in een grotere pot. Plant de planten iets dieper om een goede wortelontwikkeling te stimuleren. Eind april is het tijd om courgettes, pompoenen en komkommers voor te zaaien. Doe twee zaadjes in een potje, je kan dan later de zwakste zaailing verwijderen en de sterkste overhouden.

Plantuien planten

In april kan je naast het zaaien van diverse groenten ook plantuiten in de grond zetten. Dit zijn mini-uitjes die in de loop van het seizoen uitgroeien tot volwassen uiten. Gele plantuien kunnen al in maart worden geplant, maar voor rode plantuien is april een betere maand, die zijn namelijk gevoeliger voor lagere temperaturen. Let daarom goed op het weerbericht voordat je rode uien gaat planten. Bij aanhoudende kou kan je beter nog even wachten of de grond bedekken met een vliesdoek om de jonge uitjes iets warmer te houden.

Aardappels poten

Dit is ook de maand om aardappels te poten. Je hoeft niet perse voorgekiemde pootaardappels te hebben, nieuwe aardappels werken net zo goed. Poot ze op ruggen van zo’n twintig tot dertig centimeter hoog en bedek ze met aarde. Door regelmatig aan te aarden zorg je ervoor dat de aardappels zich goed kunnen ontwikkelen zonder dat ze bloot komen te liggen. Aardappels die in de zon liggen worden namelijk groen en zijn niet meer te eten.

Voeg mest toe aan de bodem

Heb je dit jaar nog geen mest toegevoegd aan de bodem van je moestuin? Dat kan nog steeds in april. Door af en toe compost of mest toe te voegen verbeter je de grond. Ook het beluchten van de bodem kan helpen om de grond gezond te houden. De bodem houdt dan bovendien beter vocht vast. Door de bodem goed te verzorgen groeien je planten beter en heb je meer kans op een goede oogst.

Wat kan je nog meer doen?

– Planten afdekken tegen vogelvraat

– Uitlopers van je aardbeiplanten verwijderen en in potjes planten

– Onkruid wieden

– Zaailingen water geven

– Eénjarige bloemen zaaien

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top