Moestuin in mei: aan de bak!

Mei is dé maand waarin je flink wat werk moet verzetten in de moestuin. Er is ontzettend veel te doen en soms weet je niet eens meer waar je moet beginnen. Geen paniek, met onze tips loodsen we je zo door deze drukke maand heen. Je kan bijvoorbeeld vanaf half mei alles wat je voorgezaaid hebt in de volle grond planten en je kan nu ook direct in de volle grond zaaien. Mei is de uitgelezen maand om een moestuin te starten. Dus ben je nog niet begonnen, doe het nu!

Zaaien en planten

In mei begint de grond op te warmen en is de kans op vorst vrijwel nihil. Vandaar dat mei een perfecte maand is om buiten van alles te zaaien en te planten. Voorbeelden van wat je in mei kan zaaien: radijs, rucola, sla, wortelen, bieten, bonen, courgette, pompoen en komkommer. Ook kan je nog steeds tomaten, paprika’s, aubergines binnen voorzaaien. Plantjes die je uit kan planten: broccoli, courgette, koolsoorten. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden, er is zelfs nog meer mogelijk.

Bescherm je planten tegen ongedierte

Een nadeel van dat het warmer wordt is dat je planten vatbaarder worden voor ongedierte. Slakken, bladluizen, rupsen en kevers, allemaal dieren die een plaag kunnen zijn in de moestuin. Om je planten te beschermen kan je gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het planten van afweerplanten of besproei de planten met een zelfgemaakt biologisch middel. Ook kan je gebruik maken van insectengaas of fijnmazige netten om je planten te beschermen.

Oogsten in mei

Leuk en aardig al dat zaaien en uitplanten, maar hoe zit het met de oogst? In mei kan je al enkele gewassen zoals rabarber, sla, radijs en spinazie oogsten. Controleer daarom de planten goed en wacht niet te lang met oogsten. Door regelmatig te oogsten bevorder je de groei van je gewassen en voorkom je dat je moestuin overwoekerd raakt. Bovendien worden de gewassen dan niet te groot of te oud waardoor de smaak en kwaliteit van je groente achteruit gaat. Wacht dus niet te lang en geniet van de bijzondere smaak van oogst uit je eigen tuin.

Vergeet niet om water te geven

Doordat de grond in mei opwarmt en de temperaturen stijgen, is het belangrijk om de moestuin goed nat te houden. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Steek regelmatig je vinger in de bodem van de grond en controleer of de bovenste laag droog aanvoelt. Is dat het geval, dan is het tijd om water te geven. Op deze manier geef je je planten precies de hoeveelheid water die ze nodig hebben.

En blijf je moestuin goed verzorgen

Een succesvolle moestuin draait niet alleen om zaaien en planten. Het onderhoud is minstens zo belangrijk. Naast het verwijderen van onkruid is het soms nodig om planten te ondersteunen met stokken of touw, hiermee voorkom je dat ze omvallen of breken door het gewicht van hun vruchten. Vergeet daarnaast niet om je planten te voorzien van voldoende voedingstoffen. Hopelijk heb je iets aan onze tips en kan je dit jaar genieten van een rijke oogst!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top