Multitasken achter het stuur, doe het niet!

Afleiding achter het stuur is gevaarlijk voor iedere bestuurder. Even op je telefoon kijken, je navigatie bedienen of een intensief gesprek voeren en je bent de controle kwijt. Uit een Duits onderzoek blijkt dat multitasken voor mensen boven de 65 echt heel moeilijk is en dus levensgevaarlijk.

Het onderzoek vond plaats met behulp van een computersimulator. Er moest een virtuele route van 40 kilometer worden afgelegd over een kronkelige weg. Tijdens het rijden werd aan de bestuurders gevraag om een telefoonnummer in te toetsen of een postcode in te voeren op de navigatie.

Tachtig procent raakte van de weg

Bijna tachtig procent van de bestuurders uit de hoogste leeftijdscategorie raakte tijdens het onderzoek van de weg en reed tegen een stoeprand. Van de jongere leeftijdsgroep, tussen de 20 en 30 jaar oud, was dat veertig procent. Niemand van de jonge bestuurders kwam terecht op de andere weghelft. Bij de ouderen was dat 15 procent. (Iedere deelnemer deed de test op vier verschillende dagen en de geestelijke en lichamelijke gezondheid van alle proefpersonen was goed).

Ze hadden haar zelfs helemaal niet gezien

Het mag duidelijk zijn dat multitasken achter het stuur sowieso onverstandig is, ongeacht de leeftijd. RTL schreef naar aanleiding van een eerder onderzoek dat automobilisten die aan het bellen waren tijdens het rijden, geen antwoord konden geven op de vraag welke kleur jas een voorbijgangster aan had. Ze hadden haar zelfs helemaal niet gezien. Bestuurders die niet aan het bellen waren, gaven het juiste antwoord.

Bron: AD

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top