Nieuws: ‘het derde vakje’ in Duitsland een feit

We weten niet anders dan dat er op formulieren een vinkje gezet kan woorden bij de M of de V. Ofwel man of vrouw. In Duitsland komt er op geboorteaktes een vakje bij. 

In ons buurland kan door mensen die van beide geslachten zijn, vanaf eind dit jaar een vinkje gezet worden in een derde vakje: ‘divers’. Het Duitse grondwettelijk Hof besloot dat al eind vorig jaar en het besluit moet voor eind 2018 worden doorgevoerd. Daar was een wetswijziging voor nodig. Duitsland is daarmee het vijfde Europese land (samen met Ierland, Denemarken, Noorwegen en Malta) dat een derde geslacht erkent.

Noch man noch vrouw

Dit alles naar aanleiding van een klacht van iemand die geregistreerd staat als vrouw, maar interseksueel is, oftewel geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. De analyse van de chromosomen maakte duidelijk dat die bewering klopte. 

Leeg vakje

Sinds 2013 was het toegestaan om geen vakje aan te vinken. Dat was al vooruitstrevend in vergelijking met Nederland. Maar vanaf eind dit jaar kan bij de geboorte van een kind met kenmerken van beide geslachten het derde vakje ‘divers’ worden aangevinkt. Een definitieve benaming daarvoor moet er nog komen. Een op de 1500 baby’s wordt volgens een Duitse schatting geboren zonder eenduidig geslacht. Een deel van de interseksuele personen ontwikkelt in de loop van de tijd een voorkeur voor man of vrouw. Anderen voelen zich meer thuis in het derde vakje.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top