Opruimtips voor een leger huis en hoofd

Consuminderen en ontspullen: het zijn woorden van deze tijd. We zijn steeds meer bezig met het milieu en maken bewustere keuzes als het om onze aankopen gaat. Daarnaast is het in de drukke maatschappij van nu van wezenlijk belang om rust te creëren in je hoofd en in je leven. Minder spullen betekent meer ruimte, minder rommel en meer overzicht. Maar hoe pak je dat aan? We geven je simpele tips voor een snel resultaat.

Ken je dat gevoel dat je hebt in een klein gezellig vakantiehuisje? Je hebt alleen die dingen bij je die je nodig hebt. Heel overzichtelijk en het is ook zo weer aan kant. Die ervaring hebben bewoners van een tiny house iedere dag. In een eerder artikel schreef ik er al over. Ze hebben behoefte aan eenvoud, omdat het leven al zo jachtig is. En het is beter voor het milieu.

Nu hoef je echt niet meteen in een tiny house te gaan wonen om meer rust in je leven te ervaren. Je kunt ook de inventaris van je huis eens kritisch bekijken en wegdoen wat je niet nodig hebt.

KonMari-methode

Dat zou je kunnen doen volgens de KonMari-methode. De Japanse Marie Kondo is dé opruimgoeroe die met haar boek Opgeruimd! veel losmaakte. Ze is nogal spiritueel en gaat daar best ver in. Volgens haar hebben spullen ook een ziel. Of je daar nu wel of niet in gelooft, haar opruimtips zijn een goede richtlijn. De belangrijkste tactiek van Marie is om per categorie (kleding, keukengerei, badkamerspullen, e.d.) op te ruimen en je bij alles af te vragen “Word ik er blij van?”. Is het antwoord nee, doe er dan afstand van. Kies voor het opruimen een moment waarop je alle tijd hebt, zodat je niet overhaast te werk hoeft te gaan en later spijt krijgt. Geef tenslotte alles wat mag blijven een logische vaste plek.

Andere opruimtips

Omdat ontspullen een hype is, zijn er de nodige blogs over geschreven. Door Jelle van de website So Chicken bijvoorbeeld. Hij heeft een hele duidelijke visie en noemt ontspullen schrappen van ellende, omdat die spullen ballast vormen. “Steeds als je overbodige spullen uit je leven gooit, worden je toekomstige dagen iets lichter, luchtiger en kalmer. Steeds als je afscheid neemt van een overbodig ding in je leven maak je jezelf iets vrijer.” Dat gaat wel diep, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Ook tijdschrift Margriet besteedde onlangs aandacht aan het onderwerp en stelt dat je niet gelukkig wordt van spullen. Het gaat in het leven om de dingen die je doet, niet om de dingen die je bezit. Leuke dingen doen en samen iets beleven, dáár word je pas echt gelukkig van. Met spullen bevredig je een korte-termijn behoefte, terwijl ervaringen juist op langere termijn geluksmomenten blijven brengen door de herinneringen die eraan kleven. Dus: reden genoeg om eens lekker aan de slag te gaan!

Aan de slag!

  • Begin klein en vraag jezelf af wat je nu meteen weg kunt doen. Daarna neem je de volgende kleine stap. Als je iedere dag een klein beetje doet kun je snel resultaat boeken.
  • Zet ergens een wegdoe-doos klaar. Dat is een soort tussenstation. Later kun je rustig de tijd nemen om te beslissen wat je met de inhoud gaat doen: weggooien, kringloop, verkopen of recyclen.
  • Ontspullen kan ook op je computer of smartphone. Ongebruikte apps verwijderen, mailtjes afhandelen, mislukte foto’s deleten: het maakt je digitale leven luchtiger.
  • Haal alles uit je keukenlade en stal het uit op het aanrecht. Stop nu alleen die dingen terug die je het afgelopen jaar hebt gebruikt. De rest doe je in de wegdoe-doos. Een andere methode is om een tijdlang alle keukenspullen in een verhuisdoos te doen. Pak bij koken en eten het benodigde gerei uit de doos en leg het na de afwas weer terug in de la. Zo weet je na een paar weken precies wat je nodig hebt en wat niet. Deze aanpak werkt ook voor bureaulades, badkamerkastjes en servieskasten.
  • Vraag je bij boeken die je nog niet gelezen hebt af of je ze van jezelf móet lezen. Als het antwoord ja is, doe ze dan weg. Je moet niets, dus laat het los. Een tip van mezelf: zet je boeken op kleur in de boekenkast. Dat staat echt heel vrolijk!
  • Na de kerst kun je de kerstspullen onderhanden nemen. Kijk wat je wel en niet gebruikt hebt en bewaar alleen wat je echt mooi vindt.
  • Kijk eens kritisch hoeveel producten je in je douche hebt staan en hoeveel je daarvan echt nodig hebt.
  • Tijdschriften die je nog steeds niet hebt gelezen, ga je waarschijnlijk ook niet meer lezen. Dus breng de stapel naar de kringloop en maak er iemand anders blij mee.
  • Plaats decoratie met een bedoeling en niet omdat je het kwijt moet en niet weet waar het anders moet staan. Dan kan het net zo goed naar de kringloop.
  • Bewaar dingen met een emotionele waarde allemaal bij elkaar in een speciale doos voor later. Ik heb dat voor mezelf gedaan en ook de kinderen hebben allebei een eigen ‘herinneringendoos’.
  • Het loslaten van spullen is niet hetzelfde is als het loslaten van herinneringen. Maak foto’s van iets dat je weggooit, maar dat je niet wilt vergeten.
  • Even een dipje in het ontspullen? Schrijf dan eens op wat het je al gebracht heeft. Dat motiveert om door te gaan.

Wie maak je er wel blij mee?

Als je dan flink opgeruimd hebt, dan moet je al die spullen nog kwijt. Vraag je af of je iemand kent die je blij kunt maken met iets dat van jou wel weg mag. Als dat zo is, geef het dan aan die persoon. Zo niet, breng het dan naar een kringloopwinkel. Dingen die nog waarde hebben kun je verkopen op marktplaats of op de rommelmarkt. Wat kapot is kan vaak nog gerecycled worden. Dus gooi nooit zomaar iets weg.

Maak er een spel van

Misschien een leuk idee om met je vriend(inn)en te doen: een dobbelspel waarbij jullie allemaal vijf items meenemen waar je vanaf wilt. Vergelijkbaar met het Sinterklaasspel. Probeer de leukste dingen binnen te slepen en de hopeloze cadeautjes door te schuiven naar degene die naast je zit. Zo heb je een geweldige avond met pizzasnijders, waxinelichthouders en foute kussentjes.

Consuminderen

Een opgeruimd huis slibt heel snel weer dicht als je dingen blijft kopen die je niet echt nodig hebt. Dat voorkom je door simpelweg minder te kopen. Het is ook nog eens veel beter voor het milieu. Een handige regel is: als je iets nieuws koopt, moet je ook iets wegdoen. En heb je iets maar één keer nodig, leen het dan.

Bron Margriet en So Chicken

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top