Recepten om nooit te vergeten: de schoenlapperstaart

In ons land leven een kleine driehonderd duizend mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, zal dat aantal alleen maar toenemen. Samen dementievriendelijk wil Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving.

“Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Mensen met dementie zijn de eerste jaren uitstekend in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij.”

Samen dementievriendelijk biedt trainingen aan in het omgaan met dementie en is een initiatief van onder andere Alzheimer Nederland en het ministerie van VWS. Op de website staat een korte gratis online training. Het helpt als we dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of voor een mantelzorger.

Kookboekje

Naast de training vind je op de site ook een bijzonder kookboekje: “Recepten om nooit te vergeten”. Alle recepten vertellen een eigen ontroerend verhaal. We hebben allemaal onze culinaire herinneringen. Oftewel: we weten nog precies hoe heerlijk de groentesoep van oma altijd smaakte of hoe de appeltaart rook die moeder bakte als je jarig was. Geur en smaak schijnen langer in je geheugen bewaard te blijven dan beeld. Het geurcentrum zit in het brein dicht bij het emotiecentrum, waardoor er een sterke verbinding wordt gelegd tussen een gebeurtenis, een geur en een gevoel. Daarom kan koken voor mensen met een dementie een mooie manier zijn om fijne herinneringen naar boven te halen.

Ik deel graag het recept van de schoenlapperstaart met jullie, dat in het kookboekje staat. Het is van de oma van Fenny, die veel van gezelligheid en koken en bakken hield. In haar tijd waren veel producten moeilijk te krijgen, maar oma was niet voor één gat te vangen. Als de beschuiten te duur waren, gebruikte ze oud brood. Toen Fenny twintig was kreeg haar oma dementie, dit recept schreef ze echter nog voor haar op. Voor haar staat het voor alles wat oma was: iemand die van eenvoudige dingen iets heel speciaals kon maken. En speciaal is de schoenlapperstaart. Natuurlijk heb ik het recept eerst uitgeprobeerd en het resultaat is overheerlijk!

Ingrediënten

  • 1 rol beschuit (11 stuks)
  • 5 eieren
  • 75 gram suiker
  • 100 gram boter
  • ¾ liter dikke zelfgemaakte appelmoes van zoete appeltjes (ik heb appelcompote uit een pot gebruikt)
  • 100 gram rozijnen
  • 1 mespuntje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • poedersuiker

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de boter buiten de koelkast, zodat het zacht kan worden. Verkruimel de beschuiten fijn. Beboter een springvorm van 20/22 cm (hij moet goed sluiten). Bedek de bodem met bakpapier, beboter dat ook. Bestrooi de bodem en zijkant met wat beschuitkruimels. Splits de eieren. Roer de eierdooiers met suiker tot een glad geheel.

Meng de zachte boter met de rest van de beschuitkruimels, de appelmoes, de rozijnen en het zout. Doe de kaneel door de eierdooiers en voeg dit toe. Klop de eiwitten stijf en meng dit voorzichtig door het mengsel. Niet teveel roeren. Doe alles in de springvorm en bak de taart in 1 uur gaar en bruin. Laat de taart gedeeltelijk afkoelen in de vorm voordat je de rand eraf haalt. Als de taart geheel afgekoeld is, dan van de bodem halen. Bestrooi de taart met poedersuiker.

We besteden bij 50+ regelmatig aandacht aan het onderwerp dementie. Meer lezen? Klik dan hier.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top