Sleutelhanger helpt mensen met taalstoornis gesprek te voeren

Van 10 t/m 17 oktober 2020 is het de Week van de Afasie. Een week om bekendheid te geven aan afasie, een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel.

In 2019 lanceerde zorgorganisatie InteraktContour de afasiesleutelhanger: een hulpmiddel dat mensen met afasie helpt bij het voeren van een gesprek. Dit jaar komt InteraktContour in de week van de afasie met een verbeterde sleutelhanger.

Afasie: moeite met praten, lezen, schrijven en begrijpen van taal

In Nederland hebben zo’n 30.000 mensen afasie. Deze taalstoornis ontstaat als gevolg van een beschadiging in het taalgebied in de hersenen, bijvoorbeeld door een beroerte, ongeluk of hersentumor. Hierdoor kunnen mensen problemen hebben met praten, lezen, schrijven en het begrijpen van taal. Afasie resulteert vaak in problemen buitenshuis, omdat mensen zich niet goed kunnen uitdrukken of niet begrijpen wat er gezegd wordt.

Hulpmiddel voor het voeren van een soepeler gesprek

De afasiesleutelhanger werd in 2019 ontwikkeld in samenwerking met mensen met afasie. Zij bleken behoefte te hebben aan een hulpmiddel dat zorgt voor meer bekendheid en begrip voor hun beperking. Op de sleutelhanger staat de tekst ‘Ik heb afasie, een taalstoornis door hersenletsel. Daardoor heb ik moeite met het voeren van gesprekken. Weten hoe ons gesprek beter kan gaan?’. De gesprekspartner kan via een QR-code of link naar een pagina op de website Verder met Hersenletsel van InteraktContour. Daarop staan tips die de gesprekspartner toe kan passen om het gesprek beter te laten lopen.

Duurzamere sleutelhanger

In totaal werden er in 2019 ruim 600 gratis sleutelhangers verzonden. De duurzaamheid van de sleutelhanger bleek op basis van gebruikerservaringen minder goed dan gewenst. Daarom brengt InteraktContour dit jaar een verbeterde versie van het hulpmiddel uit.

De verbeterde sleutelhanger is gemaakt van materiaal dat soortgelijk is aan dat van een bankpas. Hierdoor raakt de sleutelhanger minder snel beschadigd en gaat deze langer mee. Daarnaast is de informatievoorziening voor mensen die de QR-code scannen geoptimaliseerd. Zo kunnen mensen die de QR-code scannen op een mobiel in één oogopslag door de belangrijkste tips swipen. Door de aanpassingen op de pagina moet het voor gesprekspartners nog makkelijker worden om een soepel gesprek te voeren met iemand met afasie.

Gratis verkrijgbaar

Om zoveel mogelijk mensen met afasie te ondersteunen, is de afasiesleutelhanger gratis verkrijgbaar. Bestellen kan via www.verdermethersenletsel.nl/sleutelhanger.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top