×
dinsdag 14 augustus

Slim sparen, hoe doe je dat?

8 augustus 2018 14:30

Robin Fransman is econoom en vertelt dat we als Nederlanders wel een volkje van sparen zijn, maar zolang we dat doen via pensioenfonds, hypotheek en studie aflossen, zijn we niet slim bezig.  

Het zou beter zijn als we via een spaarrekening sparen. Levert weliswaar niet veel rente op, maar je kunt wel over je geld beschikken. Dat is bij een pensioenfonds of hypotheek aflossen niet zo. Je kunt er helemaal niet meer over beslissen en dat is volgens de econoom niet slim. 

Lastig van spaarrekening af te blijven

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kan zich hier helemaal niet in vinden. Die ziet sparen via de hypothecaire lening of het pensioen als pure noodzaak. Het komt er op neer dat volgens het instituut mensen het best lastig vinden om van een spaarrekening af te blijven. Dan kun je maar beter investeren in een pensioenfonds of hypotheek. 

Tien procent van je inkomen

Spaaradvies van het Nibud: maandelijks tien procent van je inkomen opzij zetten. Dat zou voldoende moeten zijn om de wasmachine te vervangen of reparaties aan je auto te laten doen. Dat niet iedereen dat zomaar kan, is een feit. Dan zou je goed moeten kijken of je recht hebt op toeslagen of juist kunt bezuinigen. 

‘Meer sparen leidt tot meer schuld’

Wie dan toch kiest voor slim sparen volgens de visie van econoom Robin Fransman zou zijn boek kunnen lezen: Sparen is geen deugd. Met als ondertitel: Meer sparen leidt tot meer schuld. 156 pagina’s voor nog geen tientje.  

Bron: metronieuws


Redactie
Redactie
Redactie

Reacties op artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Provincie Groningen

FIETS- EN WANDELROUTES

Een fijne fiets of een paar passende wandelschoenen zijn voldoende om op pad te gaan. Goeie zin en een beetje zonnig weer doen dan nog een positieve duit in het zakje! Hoe dan ook: kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!

Ontdek de provincie