close
  • zondag 20 september
Zorg en Zekerheid

‘Van een goed ontbijt ga je harder werken’

‘Van een goed ontbijt ga je harder werken’

Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? 

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, zul je op veel blogs lezen. In januari van dit jaar schreef bedrijfscateraar Eurest bijvoorbeeld nog: “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je goed ontbijt, kun je je niet alleen beter concentreren maar is ook je productiviteit gedurende de dag hoger.”

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

De theorie is dat mensen die ‘s ochtends ontbijten slanker en gezonder zijn dan mensen die het ontbijt overslaan. Ook zouden we ons lichaam in de ochtend van brandstof moeten voorzien. Het Voedingscentrum schrijft dat het ontbijt voor nieuwe energie na de nacht zorgt en dat het de spijsvertering op gang brengt.

Hoogleraar Voedingsleer Martijn Katan maakte in een column in 2008 al gehakt van deze aanname. Mensen die ontbijten zijn inderdaad vaak slanker en gezonder, maar het is nooit bewezen dat dit met het ontbijt te maken heeft, het behoort eerder tot de levensstijl van hogeropgeleiden. Hogeropgeleiden houden ook vaker van Bach, dat wil niet zeggen dat Bach slank maakt, aldus Katan. Edith Feskens, hoogleraar Humane Voeding in Wageningen, noemt het onderzoek dat aantoont dat er minder obesitas voorkomt bij mensen die ontbijten daarom ‘associatieonderzoek’.

Je kunt ‘s ochtends ook zonder ontbijt van start. In experimenten met kinderen die sommetjes deden op een volle en lege maag, bleek een ontbijt amper effect te hebben op de fouten in de sommetjes.

Is er sindsdien geen extra onderzoek gedaan?

Jawel, in 2014 nog concludeerden onderzoekers van de University of Bath dat niet ontbijten geen invloed had op obesitas, hart- en vaatziekten of de stofwisseling. Al bleken de ontbijters fysiek wel iets actiever in de ochtend. Wie tegen heug en meug ontbijt omdat het gezond zou zijn, kan dus best de ochtendmaaltijd overslaan. En wie met honger opstaat, kan gerust in de ochtend aan de boterhammen of iets anders uit de Schijf van Vijf. Beide opties zijn goed.

Lekker ontbijten? Maar dan anders?

Maak dan morgenvroeg eens die heerlijk smootiebowl van Jenneke.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook