close
  • zondag 24 oktober
Algemeen

Vijftig Plus & Vegan

Vijftig Plus & Vegan

Er komen steeds meer veganistische restaurants, het schap voor vleesvervangers in de supermarkten wordt langzaam groter en inmiddels zijn zelfs de eerste volledig veganistische supermarkten geopend; de tijd dat je vreemd werd aangekeken omdat je de gehaktballen liever liet staan is voorbij. Dat geldt ook voor een generatie die opgroeide met de slogan ‘melk is goed voor elk’ en ‘eten wat de pot schaft’. Jeanne Postulart (70) en haar man Ron Belfroy (70) volgen al meer dan drie jaar een vegan leefstijl en willen nooit meer anders.

‘We hebben ons er eerst goed in verdiept’

Waar de meeste vegans voor deze manier van leven kiezen omwille van het welzijn van dieren en de natuur, stond voor Jeanne en Ron vooral hun gezondheid voorop. “Ik had al jaren ontzettend last van gewrichtspijn, met name in mijn knie. Dat was soms zo erg dat ik niet uit bed kon komen en elke kleine beweging door merg en been ging. Ook Ron had pijnklachten, maar dan in zijn rug, waardoor hij de kleinkinderen niet meer kon optillen. Omdat medicatie ons niet voldoende hielp zijn we zelf op zoek gegaan naar een oplossing.”

Die oplossing vinden ze uiteindelijk in voeding. Tijdens hun zoektocht naar een gezonder leven zonder pijnklachten stuit het stel op diverse documentaires op Netflix en YouTube over voeding en veganisme en ze besluiten het roer om te gooien.

‘Ik voel me tien jaar jonger’

Die omslag was er niet van de een op de andere dag. Eerst stond er minder vaak vlees op tafel, toen werd vlees helemaal geschrapt en daarna stond vis ook niet meer op het menu. Ook suiker en zoetstoffen worden inmiddels zoveel mogelijk vermeden en het stel leeft daarnaast alcoholvrij. “We merkten de fysieke verandering al snel op. Vroeger moest ik regelmatig naar de fysio en nu nog maar een enkele keer, als ik te gek heb gedaan. En Ron kan de kleinkinderen weer moeiteloos op schoot tillen. Voor mij is het overduidelijk dat het eten van vlees ontstekingen in de hand werkt. Toen ik een jaar of vijftig was, voelde ik me wel eens een tachtigjarige. Nu voel ik me juist tien jaar jonger, minstens! De dokter staat ook versteld dat de bloeddruk en het cholesterolgehalte zo drastische gedaald is, terwijl we de pillen de deur uit hebben gedaan.”

‘We missen eigenlijk niets’

“In het begin was het even zoeken hoe je veganistisch kunt koken op zo’n manier dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt, maar dat hadden we al gauw onder de knie. Ik heb ook helemaal niet het gevoel dat wij onszelf iets ontzeggen. Je moet het gewoon op een andere manier aanpakken. Waar er vroeger elk weekend vlaaien gebakken werden, maak ik nu een veganistisch puddingbroodje van bladerdeeg, met kokosmelk, kokossuiker en granaatappelbesjes. Mijn vader, die vroeger bakker was, zou misschien zijn hoofd schudden en zich afvragen waar ik mee bezig ben, maar wij missen eigenlijk helemaal niets en vinden het heerlijk zoals we nu leven.”

Sterke botten en tanden

Soms frustreert het Jeanne dat men er altijd van uitgaat dat je tekorten oploopt wanneer je een vegan levensstijl volgt. “Ik gebruik al jaren geen zuivel, en heb flinke valpartijen gemaakt, maar nog nooit iets gebroken. Zolang je zorgt voor gezonde voeding en daarnaast in de winter wat extra vitamine B12 en D binnenkrijgt, wat overigens voor iedereen aan te raden is, kom je helemaal niets tekort.”

In hun omgeving wordt hun leefstijl niet altijd begrepen, maar wel helemaal geaccepteerd. “Drie dochters zijn inmiddels ook vegan en wanneer we bij vrienden gaan eten wordt er gewoon rekening mee gehouden. Uit eten gaan we eigenlijk nooit, want hoewel er meer vegan keuze is, vinden wij het dan vaak toch ongezonde keuzes. Bovendien eet ik elke dag in een restaurant, want Ron kan geweldig koken.”

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Jeanne en Ron en wil je ook graag eens een vegan gerecht proberen? Hieronder vind je een van de favoriete vegan recepten van Jeanne en Ron:

 

Vegan Gado Gado (ook een succes bij kinderen!)

Bereidingstijd 1 uur

Voor 4 personen

Bijzonderheden: vegan, glutenvrij, notenvrij, olievrij

Wat heb je nodig:

Voor de Goreng Tempeh

Voor de Pindasaus

Overige Ingrediënten

Zo maak je het:

De Goreng Tempeh

De rest van het gerecht & de pindasaus

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook