Wat gebeurt er met jouw pakje tussen bestellen en bezorgen?

We doen het allemaal massaal: bestellingen plaatsen bij Bol.com. Superhandig, want vandaag besteld is in de meeste gevallen morgen in huis. Maar wat gebeurt er nu precies tussen het moment van bestellen en het moment van bezorgen? Jour nalist Jeroen van Bergeijk kocht een Google Home mini bij Bol.com en volgde het pakketje ruim achttien uur. Hier een samenvatting van zijn bevindingen die hij publiceerde in Vrij Nederland.

Het is het verhaal van één van de 104.902 artikelen die op die bewuste dag verkocht werd, van één van de 883.896 pakketten die PostNL diezelfde dag ontving, sorteerde en bezorgde, van zeven kilometer lopende band en van heel veel medewerkers die het hele proces mogelijk maken.

Het paradepaardje van Bol.com

Bol.com werkt vanuit twee distributiecentra in Waalwijk en Jeroen meldde zich op een woensdagavond om half zeven bij het nieuwste paradepaardje van Bol: 50.000 m2 groot, vergelijkbaar met acht voetbalvelden, ruimte voor zeven miljoen artikelen. Als het moet, kunnen hier dertigduizend items per uur verwerkt worden. Het gebouw heeft een eigen PostNL sorteercentrum en het distributiecentrum bestaat uit enorme hallen waar lopende banden kriskras door elkaar lopen. Op die lopende banden staan blauwe bakken – totes genaamd – die op weg zijn naar de inpakafdeling. Sommige artikelen worden handmatig ingepakt, andere volautomatisch.

Kris kras door elkaar

Alle artikelen die Bol.com verkoopt blijken kris kras door elkaar te liggen in dit enorm grote pand. Dat klinkt onlogisch, maar er zit natuurlijk een idee achter. Stel dat ze alle stofzuigers bij elkaar leggen en er worden twintig tegelijk besteld, dan staan alle orderpickers die de artikelen uit de schappen halen op een kluitje te dringen. Dus ligt alles verspreid en heeft iedere orderpicker zo’n zeven á acht gangen, zodat hij of zij niet het hele gebouw door hoeft te crossen.

Om zeven uur ’s avonds, tijdens de ‘aardappeldip’, bestelt Jeroent via zijn telefoon een Google Home Mini. Hij kiest als bezorgmoment de volgende dag. Binnen no time ontvangt hij een mailtje van Bol.com dat de bestelling ontvangen is en dat ze ermee aan de slag gaan. Dat betekent dat zijn betaalgegevens goedgekeurd zijn en dat hij niet te boek staat als fraudeur. Na zeven minuten gaat orderpicker Igor op pad om het bestelde artikel te halen, dat ligt in vak 148 02 D0 tussen een fles shampoo, een gezelschapsspel, een zaklamp en Zwitsal babydoekjes. De locatiecode staat op zijn barcodescanner. Na het scannen van de streepjescode wordt de Google Home Mini in een blauwe bak (tote) gelegd die vervolgens op de lopende band wordt gezet (de outgoing spur). Daarna ontvangt Igor een nieuwe locatiecode en gaat hij door met zijn werk. Jeroen arriveert rond twintig voor acht bij de CartonWrap 1000, een volautomatische inpakmachine.

‘Pakjes uit de hemel’

Die machine maakt voor ieder product een verpakking op maat. Eigenlijk zou de Google Home Mini er al moeten zijn, want de af te leggen afstand is enkele minuten. Maar er is iets mis en hij zit vast in de Stingray, het hart van het distributiecentrum waar alle blauwe bakken samen komen. Om tien voor acht is de blauwe bak met de bestelling er dan toch. Die wordt binnen dertig seconden ingepakt en voorzien van een adreslabel. Vanuit de inpakmachine ploft het artikel op de volgende lopende band, op weg naar het depot van PostNL op de begane grond. Bol.com is één van de grootste klanten van het postbedrijf en heeft daarom een eigen depot. De pakketten gaan via vier lopende banden die door het plafond lopen naar beneden. ‘Pakjes vanuit de hemel’, zo verwoordt een medewerker van PostNL het bloemrijk. Om kwart over acht daalt het pakje met de Google Home Mini waar alles om draait af uit de hemel en belandt op een enorme carroussel. De postcode wordt gescand en het poststuk valt in goot 124, Amsterdam en omgeving. Een medewerkster sorteert alle pakketjes en legt ze op basis van postcode in een rolcontainer. Inmiddels is het net half negen geweest. En dan is het even een tijdje klaar. Om twintig voor twaalf ontvangt Jeroen een mailtje van Bol.com dat zijn artikelen zijn meegegeven aan de bezorgdienst.

Het PostNL sorteercentrum

Om tien voor drie ’s nachts reist het pakje met de Google Home mini samen met 41 rolcontainers met bestemming Amsterdam in een vrachtwagen naar het sorteercentrum in Duivendrecht. De chauffeur heeft de wagen binnen acht minuten ingeladen. Anderhalf uur later arriveert deze voor Dock 8 van het PostNL sorteercentrum. De rolcontainers zijn in elf minuten uitgeladen. En dan is het wachten op het vervolg. Rond zeven uur in de ochtend pakt een sorteerster de rolcontainer met het pakje voor Jeroen en legt het op een lopende band. Alle poststukken worden volautomatisch gesorteerd naar verschillende ‘routes’. Gedurende de dag halen de pakketbezorgers met hun busjes in verschillende shifts de pakketten voor die routes op om ze vervolgens te bezorgen.

Aanbellen is niet nodig

Het is inmiddels kwart voor acht. De pakketbezorger is gearriveerd en drinkt een kopje koffie met wat collega’s. Daarna begint hij samen met Jeroen aan zijn rit, met 121 stops. Op de eerste adressen wordt vaak niet open gedaan vanwege het vroege tijdstip. De bezorger kent zijn route en weet wie sowieso nooit thuis is, welke buren pakjes voor elkaar aannemen. Onderweg wordt hij herkend en begroet. Hij bezorgt bij hotels, coffeeshops, winkels en op de Wallen. Om vijf voor half twee in de middag is het dan zover. Precies 18 uur en 26 minuten nadat de  journalist een Google Home Mini heeft besteld bij Bol.com komt hij samen met de pakketbezorger aan op het bezorgadres. Aanbellen is niet nodig. De bezorger scant het pakketje en geeft het aan Jeroen. Die het vervolgens binnen twee weken weer terugstuurt. Eigenlijk kon hij prima zonder.

 

Bron: Vrij Nederland

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top