Wheels: een nieuwe fitnessapp voor mensen in een rolstoel

Bewegen is een voorwaarde voor een gezond leven. De vorm maakt niet eens zoveel uit. Of je nu van hardlopen houdt, een teamsport beoefent of iedere dag een uur wandelt, het is allemaal zinvol. Maar hoe zorg je dat je genoeg beweging krijgt als je in een rolstoel zit? Dat is nog niet zo makkelijk.

De blog van Jiske Griffioen, voormalig professioneel rolstoeltennisser en rolstoelbasketbalster slaat de spijker op de kop. Hier een paar fragmenten:

“…Een reclame van het Zilveren Kruis. Dat we gemiddeld 8,5 uur per dag zitten en dat dat ongezond is. Door wat vaker op te staan leven we gezonder. Ja, als dat zou kunnen dan had ik dat natuurlijk al lang gedaan! Ik schiet in de lach. Lekkere reclame dit. Als rolstoelgebruiker kan je hier dus helemaal niks mee. Ik zit veel meer dan 8,5 uur per dag. Ik zit de hele dag!”

“…als ik op Google ga kijken wat ik allemaal over dit onderwerp kan vinden, dan word je daar eigenlijk alleen maar ongerust van. Sommige sites zeggen zelfs dat zitten nog slechter voor je is dan roken. Je wordt sneller oud, je gewicht neemt toe en je wordt er depressief van. De tips om meer te bewegen zijn voor ons rolstoelgebruikers dan ook bijna allemaal onbruikbaar. Sta elke 20 minuten op. Dat gaat dus niet! Er staat slechts één tip in, waar wij wat mee kunnen. En dat is: “Beweeg meer tijdens het zitten.” Af en toe verschuiven op je stoel en regelmatig veranderen van houding. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar is dus zeker een aanrader. Alle kleine beetjes helpen.”

Juist in een rolstoel is een gezonde leefstijl belangrijk

In Nederland doet 54 procent van de hele bevolking wekelijks aan sport. Bij de groep met een motorische beperking is dat maar 24 procent. In een revalidatiecentrum krijgen mensen na een dwarslaesie of amputatie veel hulp van fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Ze kunnen er sporten en er is aandacht voor een gezonde leefstijl. Maar eenmaal thuis is het niet zo gemakkelijk om de oefeningen en het sporten vol te houden. Er is veel te verwerken en ze moeten hun leven weer op de rit krijgen. Inactief zijn leidt echter tot minder spierkracht en –massa en in sommige gevallen tot aankomen in gewicht. Dat alles zorgt voor een vicieuze cirkel: minder fit, te moe om te bewegen, enzovoort. Juist als je in een rolstoel zit heb je baat bij een gezonde leefstijl.

Wheels

Marije Deutekom, lector ‘Kracht van sport’ aan de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Inholland in Haarlem bedacht samen met haar collega’s dat een thuisfitnessapp voor mensen in een rolstoel een oplossing zou kunnen zijn. Er bestaan al heel veel fitnessapps, maar die zijn over het algemeen niet geschikt voor rolstoelers. Veel van de oefeningen kunnen zij niet uitvoeren en ook het voedingsadvies is niet passend. Als je de hele dag in een rolstoel zit verbruik je namelijk minder calorieën en ben je aangewezen op een ander voedingspatroon. Zo ontstond het idee voor de app Wheels, WHeelchair ExercisE and Lifestyle Study. Er werden ervaringsdeskundigen en professionals zoals sporttherapeuten en fysiotherapeuten betrokken bij de ontwikkeling van de app.

Brad Fitt

Het gaat bij de app Wheels niet alleen om fitnessoefeningen, maar ook om voeding en er is ruimte voor het uitwisselen van tips en raad binnen een community van gebruikers. De oefeningen zijn divers. Iemand die op kan staan uit de rolstoel en korte stukjes kan lopen kan andere oefeningen doen dan een gebruiker die volledig verlamd is. Dan worden met name de arm- en borstspieren getraind. Een calorieënteller zorgt voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. In de app worden de oefeningen voorgedaan door de animatie Brad Fitt. De app is zo goed als af en wordt nu nog getest door rolstoelgebruikers die hun ervaringen delen met de bedenkers.

Bekijk hier een informatie filmpje over Wheels.

Sporten met anderen

De fitnessapp moet er dus voor zorgen dat mensen met een handicap actiever worden en meer gaan bewegen. Thuis bewegen is natuurlijk mooi en de app is volledig gericht op deze doelgroep. Maar er is wel veel zelfdiscipline voor nodig én het houdt rolstoelgebruikers binnen, waardoor sociaal contact ontbreekt. De stap om naar een reguliere sportaccommodatie te gaan om te sporten is echter groot. Meestal wordt er geen rekening gehouden met mensen met een beperking. Er zijn in sportscholen vaak trappen en drempels en nog te weinig sportverenigingen zijn er op gericht om gehandicapten mee te laten sporten.

Uniek sporten

Uniek sporten wil daar verandering in brengen. Het is een initiatief van het Fonds Gehandicaptensport en zet zich in voor een beter sportaanbod voor mensen met een handicap. Het doel is om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken. Pas als iedereen met een handicap kan sporten is voor hen de wedstrijd gewonnen. Uniek sporten biedt steun aan aanbieders van sport die gehandicaptensport aan willen bieden, maar ook aan mensen met een handicap om de juiste sport te vinden.

Via de site en app unieksporten.nl kan iedereen met een handicap het aangepaste sportaanbod in zijn of haar regio bekijken. Er kan gezocht worden op woonplaats, sport en beperking. Op de site is ook een beoordelingsmogelijkheid opgenomen van ‘Sportdrempelvrij’, waarin sportaccommodaties op toegankelijkheid kunnen worden beoordeeld.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top