Wie traint de selectie?

Sportclubs groeien en er is behoefte aan trainers. Een heikel punt is het vinden van gekwalificéérde trainers, want die zijn schaars.

Het ministerie van sport heeft samen met sportbonden, het bedrijfsleven en gemeenten een akkoord gesloten om sportclubs de komende jaren toekomstbestendiger te maken. Voldoende mensen om zo’n sportclub draaiende te houden is van groot belang. Dat blijkt niet altijd gemakkelijk. 

De jongens en de meiden naar de uitwedstrijden rijden, bardienst draaien of op zaterdag mee als leider. Vrijwilligers zijn onmisbaar bij sportverenigingen. En ze doen fantastisch werk. Maar als het gaat om trainers met een diploma blijken die maar moeilijk te vinden. Sportverenigingen zitten er om te springen.

Trainers vragen veel geld

En dat is niet voor niets. Steeds meer jonge mensen zijn gaan sporten. Het aantal leden bij hockey-, zwem- en basketbalclubs is flink toegenomen. Veel van deze jongeren willen niet alleen ‘gewoon sporten’, maar ook echt vooruit. Dat vraagt van een trainer inzichten om sporters naar een hoger niveau te tillen.

In een commentaar op deze berichtgeving via nu.nl schrijft een lezer dat het voor sportverenigingen vaak ondoenlijk is om betaalbare trainers te vinden. De onkosten die de clubs hebben moeten terug verdiend worden middels een twintigtal weekendwedstrijden per seizoen. Dan speelt het eerste of tweede elftal, komen mensen betaald kijken en draait de kantine. Trainers vragen veel geld, vindt deze lezer, waar door een club niet of nauwelijks aan voldaan kan worden. Een ander meent dat de salarissen juist niet hoog genoeg zijn en er steeds minder binding is met een sportclub. Met name voor tweede elftallen en de jeugd zijn moeilijk trainers te vinden, zo meldt deze lezer.

Basisopleiding voor ouders

De Hockeybond zet inmiddels de stap om leden een basisopleiding aan te bieden. Een spoedcursus van twee dagen voor bijvoorbeeld gemotiveerde ouders. Daarmee hoopt de bond mensen enthousiast te maken om er verder in te gaan en tijd te steken in het trainerschap.

Ons land telt maar liefst vijf miljoen sportende mensen aangesloten bij meer dan 28.000 officiële sportverenigingen. Driekwart van hen heeft behoefte aan trainers met een diploma.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top