Word jij vijftig in 2023? Dat staat dit je te wachten

Je wordt dit jaar vijftig jaar! Alvast van harte gefeliciteerd! Vijftig worden. Voor veel mensen is het toch wel een dingetje. Of zelfs iets meer dan een dingetje. Uit onderzoek van Becel vorig jaar onder zo’n dertigduizend vijftigers en bijna vijftigers bleek namelijk dat meer dan de helft tegen deze mijlpaal van een verjaardag opzag. Maar waarom eigenlijk? En klopt het beeld wel wat we hebben van het passeren van die halve eeuw?

Ouder worden is (niet) makkelijk

Ouder worden is aan de ene kant een makkie. Want als je geluk hebt hoef je er helemaal niks voor te doen en gaat het helemaal vanzelf. Toch komen met de jaren onvermijdelijk ook de gebreken. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je op de dag van je vijftigste verjaardag direct een aantal nieuwe ouderdomsklachten cadeau krijgt. Ja, je wordt ouder. Maar dat is zo vanaf je allereerste ademteug hier op deze aarde. Vanaf je vijfendertigste begin je dat ook echt te merken en te zien. Dus daar ben je als het goed is al zo’n vijftien jaar aan gewend. Uiteraard verschilt het enorm per persoon in welke staat jij bent op je vijftigste. Sommige mensen blijven nog tot ver in hun zeventigste hartstikke fit en bruisend en anderen zijn al op hun veertigste stokoud. Toch blijven mensen tegenwoordig veel langer fit, energiek en jeugdig. Ook als ze de vijftig gepasseerd zijn. Een mijlpaal die gevierd mag worden dus!

Nog helemaal niet zo oud, maar toch wijs

Als je kinderen in de puberleeftijd of zelfs twintigers hebt kun je het je niet voorstellen, maar vroeger werd er opgekeken tegen mensen die vijftig werden, en dus al wat ouder waren. Dat kwam omdat men wist dat je dan al flink wat levenservaring had opgedaan en dus boordevol wijsheden zat en goede raad kon geven. Doordat wij het doorgaans behoorlijk goed hebben in ons kikkerlandje worden we echter steeds ouder, waardoor vijftig helemaal niet meer als echt oud gezien word, zoals vroeger. Desondanks zit er wat die wijsheid betreft wel een kern van waarheid in. Je hebt ook al flink wat levenservaring in je rugzak zitten. En in tegenstelling tot die pubers is jouw brein allang volgroeid waardoor je niet meer geneigd bent ondoordachte dingen te doen. Die combinatie zorgt ervoor dat je geen domme risico’s neemt en een beter inzicht hebt in lastige situaties. Waardoor het ook minder vaak mis gaat.

(Nog) meer zelfvertrouwen

Doordat het veel minder vaak mis gaat groeit je zelfvertrouwen ook naarmate je ouder wordt. Dat komt ook doordat je inmiddels wel weet wie jij zelf bent, wat je wilt en wat niet en dat je ook meer schijt hebt aan wat anderen van je denken. En dat werkt heerlijk bevrijdend! Je bent in je omgeving ook niet de enige die te maken krijgt met rimpels, lossere huid en grijze haren. Daardoor is het ook makkelijker om die schoonheidsidealen los te laten. Betekent dit dat je nooit eens voor de spiegel staat te balen. Natuurlijk niet, dat doet iedereen wel, welke leeftijd je ook hebt. Maar heel lang zal het waarschijnlijk niet duren.

Tijd voor je eigen dingen

Als je vijftig wordt kan dat best confronterend zijn. Ouder worden is toch altijd een herinnering aan je sterfelijkheid. En die voel je op zo’n mijlpaalverjaardag nog wat sterker. Het lijkt misschien alsof de tijd een beetje begint te dringen. Maar op dit moment zijn er al zo’n vijfentwintighonderd mensen van over de honderd in Nederland. Als jij die mijlpaal ook mee mag maken ben je nu dus nog maar op de helft! En je hebt veel meer tijd dan je misschien ooit wel hebt gehad. Vooral als je een druk gezinsleven hebt of had en de kinderen inmiddels een leeftijd hebben waarop ze hun eigen boontjes doppen kan jouw tweede jeugd beginnen! Maar dan zonder alle stommiteiten die je de eerste keer beging.

Rust in de tent

Als je vijftig bent is de kans groot dat je alles behoorlijk op orde hebt (al geldt dat natuurlijk niet voor iedereen). Vaak zit je goed in je carrière, of red je het financieel in ieder geval wel. Je hoeft veel minder te stressen over allerlei dingen die vroeger heel belangrijk voor je waren, zoals welke opleiding ga ik doen, of waar ga ik werken, een huis kopen of niet, kinderen en alles wat daarbij komt kijken. Op je vijftigste heb je geen last meer van FOMO. Je weet wie je vrienden zijn en wat je aan ze hebt. Ook als je elkaar maar een paar keer per jaar ziet. Klinkt al die rust juist angstaanjagend, dan kun je je tijd lekker invullen met dat wat jij graag wilt doen. Je bent er immers nog jong en fit genoeg voor.

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top