close
  • zondag 24 oktober
Auto

Zo ga je veilig de weg op bij een laagstaande zon

Zo ga je veilig de weg op bij een laagstaande zon

De eindeloze zomer van 2018 is bijna voorbij en de herfst is in aantocht. Een mooi seizoen met bladeren in alle kleuren en een bijzondere lichtinval. Van die laagstaande zon kun je enorm genieten, maar in het verkeer is het ronduit gevaarlijk.

Bij zonsopkomst en –ondergang kan het zonlicht hinderlijk in je ogen schijnen. Doordat je met tegenlicht te maken hebt, zie je de auto’s voor je eigenlijk alleen maar in zwart-wit en zijn de remlichten en de knipperlichten van je voorgangers vaak heel moeilijk te zien. Oppassen dus. Hoe ga je toch veilig op pad? De ANWB geeft een paar tips:

Wees je bewust van de risico’s

Als je tegen de zon in kijkt, zie je fietsers, verkeersborden, overstekende voetgangers en stoplichten makkelijk over het hoofd. Wees je daarvan bewust en pas snelheid en rijstijl aan.

Leg een zonnebril in de auto

Zorg dat je altijd een zonnebril in je auto hebt. Het liefst met gepolariseerde glazen. Die beschermen beter tegen reflectie en schitteringen. Oranjebruine glazen zijn ook goed. Die verhogen het contrast. Vergeet ook niet je bril goed schoon te maken.

Zorg voor schone ramen

Vieze autoruiten blokkeren het zicht, zeker als je tegen de zon in kijkt. Maak ze een keer extra schoon en vergeet de binnenkant niet. Controleer regelmatig de kwaliteit van de ruitenwissers en vul de ruitenwisservloeistof regelmatig bij. Als je lid bent van de ANWB kun je met je lidmaatschapspas de ruitenwisservloeistof gratis laten bijvullen bij Autotaalglas.

Houd rekening met je tegenliggers

Wanneer jij in je achteruitkijkspiegel last hebt van de laagstaande zon, hebben je tegenliggers dat nog meer. Houd daar rekening mee en rij voorspelbaar.

Een zonneklep heeft ook nadelen

Een kantelbare zonneklep is handig, maar let op dat je nog wel goed genoeg vooruit kunt kijken om onverwacht gevaarlijke situaties zoals file, op tijd waar kunt nemen. De zon schijnt er ook vaak nog gewoon onderdoor.

Doe je lichten aan

Verlichting maakt je beter zichtbaar, ook bij laagstaande zon. Vooral tegenliggers die tegen de zon in kijken hebben er baat bij als je je lichten aan hebt.

Bron: ANWB

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook