Zo houd jij je vakantiegevoel langer vast

Misschien heb jij hem nog voor de boeg, of zit je alweer te zwoegen achter je bureau (of waar je werkplek dan ook maar moge zijn). Als dat laatste het geval is, dan is de kans groot dat je vakantie alweer een eeuwigheid geleden lijkt. Zonde toch, dat je daar helemaal naartoe leeft om je vervolgens een paar weken later weer even gejaagd en gestrest te voelen als voor je vakantie. Dat kan anders! Of toch niet?

Wat is ‘het vakantiegevoel’ precies?

Ergens is het ook logisch dat je je vakantiegevoel niet kunt vasthouden zodra je weer aan het werk gaat. Want dan heb je immers ook geen vakantie meer. Vakantie betekent (tenzij je jonge kinderen hebt) dat je lekker kunt uitslapen, niks hoeft en niks moet, en dat je er misschien wel even op uit gaat om een andere plek op de wereld te bekijken. Al die dingen staan haaks op hoe je werkende leven eruit ziet. Dat gevoel van vrijheid dat we zo lekker vinden als we vakantie hebben vervliegt dan ook vrijwel direct na afloop van de vakantie. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om langer te kunnen genieten van de vakantie die je net achter de rug hebt én om ervoor te zorgen dat je werkzame leven relaxter wordt (en zo meer gaat lijken op je gevoel tijdens de vakantie, of er in ieder geval niet mijlenver vandaan ligt).

De invloed van muziek

Bijna iedereen heeft wel een bepaald liedje dat herinnerd aan een specifieke vakantie. Zodra je dat liedje hoort ben je weer even helemaal terug in die tijd, in dat land en misschien wel in gedachten bij die vakantieliefde. Muziek speelt niet alleen een belangrijke rol in onze herinneringen, maar kan ook heel goed gevoelens oproepen. Heb je een fijne playlist gemaakt voor je reis naar je laatste vakantiebestemming, of luisterde je op vakantie naar bepaalde muziek? Ga daar dan thuis vooral nog (even) mee door. Op die manier blijf je lekker in die vibe, ook al ben je weer met je dagelijkse beslommeringen in de weer. De was opvouwen of naar je werk rijden wordt een stuk vrolijker als je dat doet met een exotisch muziekje op de achtergrond.

Zoek de vakantie ontspanning op

In je vakantie ontspan je vaak op andere wijze. Je hangt lekker aan het strand, leest een boek of slentert hele dagen van het ene naar het andere terrasje. Uit onderzoek blijkt dat er zelfs mensen zijn die enkel en alleen in de vakantie een boek ter hand nemen. Hartstikke zonde om die ontspanningsmethoden niet gewoon door te zetten als de vakantie voorbij is. Dus laat die tv gewoon lekker uit en geniet van de nazomer buiten in het zonnetje, met een boek of een puzzelboekje. Ga wat vaker de deur uit om te relaxen, neem een tijdschrift en een kleedje mee naar het park en eet je avondeten daar. Je zult zien dat dit ervoor zorgt dat je toch nog een beetje vakantiegevoel blijft behouden.

Vertragen voor de vakantie begint

Voor veel mensen is juist de periode voor de vakantie een hele stressvolle tijd. Je wilt nog even snel ‘alles’ afmaken, of goed achterlaten. Of juist in het vooruit werken om na de vakantie rustiger kunnen beginnen. Ook moet er voor de vakantie zelf vaak nog van alles geregeld worden. Met als gevolg dat je, op het moment dat je vakantie dan eindelijk begint, helemaal opgefokt en afgedraaid bent en pas na een week een beetje in de ontspanning komt. Als je maar twee weken hebt ben je de helft van je vakantie al kwijt aan het ontstressen! Hartstikke zonde, en onnodig. Zet voor jezelf een reminder in je agenda, drie weken voor je vakantie begint en probeer vanaf dat moment alvast een beetje af te gaan bouwen. Neem niet op het laatste moment nog een grote opdracht aan of kijk alvast of je collega’s iets kunnen opvangen. Zorg er in ieder geval voor dat je op vakantie geen onnodige informatie over je werk krijgt. Die mailbox zie je wel weer als je terug bent.

Rustig aan beginnen

Het omgekeerde geldt ook. Ga je weer aan het werk bouw dit dan rustig op. Stort je niet als een kip zonder kop op het werk om eventuele achterstand in te gaan halen. De vakantie is bovendien een goed moment om bepaalde patronen te doorbreken. Zie het eind van de vakantie als een manier om dingen anders aan te pakken. Zet je normaal de wekker op het allerlaatste moment waardoor je altijd moet vliegen? Gun jezelf dan nu wat meer tijd en plan een ontspanmomentje in. Dat hoeft echt geen uitgebreid ontbijt met verse smoothie te zijn, zoals op vakantie. Maar een rustig moment om je koffie te drinken en te kijken naar de vogels buiten is al een hele goede manier om ontspannen aan je dag te beginnen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top