Als je niet weet dat je bontkraag van echt bont is

Een bontje om de capuchon van je winterjas? Een lekkere fluffy najaarsjas? Bont is trend, maar dan hebben we het over nep-bont, toch? Want anno 2019 draag je toch geen echt bont meer? Daar kon je je nog wel eens in vergissen. 

Wie wil er nou nog echt bont dragen? Niet veel mensen. En toch gaat het hier nog wel eens mis. Dagblad Trouw maakte in 2017 melding van Chinees bont dat zo goedkoop is dat het zomaar op een jas van vijftig euro kan zitten. Volgens Fur Free Alliance, een organisatie die onderzoek deed in meerdere Europese landen (ook Nederland) zit juist aan goedkopere kledingstukken regelmatig echt bont.

Kraag van je parka van vossenbont

Dat schijnt niet eens tegen de regels te zijn, maar de organisatie valt over het feit dat het nergens vermeld staat. Je zou dus zomaar in je vrije tijd een jas kunnen dragen afgezet met echt bont terwijl je dat helemaal niet wilt.

De kraag aan stoere parka’s, populair onder jongeren, is meestal van het bombont van een wasbeerhond. Maar ook de vacht van een vos of een coyote wordt wel gebruikt. Als je dat niet weet is dat voor veel dragers ongewenst. Bovendien is voor een leek echt bont nauwelijks te onderscheiden van nep. Een juist label erop is daarom wel zo eerlijk.

Nertsenfokkerijen mogen over een paar jaar niet meer

Wie meent dat het dragen van bont verboden is, schrikt mogelijk van het feit dat dat niet zo is. Wel zijn vossen- en chinchillafokkerijen in Nederland sinds halverwege de jaren negentig verboden, het fokken van nertsen voor hun pels is vanaf 2024 pas verboden. Nederland blijkt, na China en Denemarken, een grote producent ervan te zijn.

Sinds 2004 is er een wet die het welzijn van nertsen op de Nederlandse farms waarborgt, maar in 2010 stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel om de nertsenfokkerij ‘uit te faseren’. Dat betekent dat de sector geleidelijk wordt afgebouwd tot het fokverbod in 2024 is bereikt. Op 15 januari 2013 kwam er de Wet verbod pelsdierhouderij. Vanaf dat moment mogen nertsenhouders hun bedrijf niet meer uitbreiden en er mogen geen nieuwe bedrijven meer worden gestart. Bestaande fokkers kunnen hun werkzaamheden, onder voorwaarden, nog tot 2024 voortzetten. Zo meldt Wikipedia.

Californië verbiedt de productie en verkoop van bont

In gebieden met een kouder klimaat is bont meer geaccepteerd dan bij ons. Er is in Nederland veel verzet tegen het dragen van bont en wordt er een lans gebroken voor het dierenwelzijn, eigenlijk al sinds de jaren zestig, en dat is nu ook in Amerika doorgedrongen.

Californië is sinds kort de eerste Amerikaanse staat die zowel de productie als verkoop van nieuw bont verbiedt. De bont-industrie is hier niet blij mee uiteraard en meldt dat met deze maatregel juist een zwarte markt wordt gecreëerd. Tegenstanders vinden het onethisch dat dieren worden gedood voor hun vacht.

Los Angeles en San Francisco hadden al een verbod, maar nu is de hele staat aan de beurt. Opvallend is wel dat je nog een tweedehands bontjas kunt aanschaffen. Ook voor religieuze doeleinden is echt bont geoorloofd. En ook de verkoop van leer, honden- en kattenbont en koeien-, schapen- en geitenhuiden zijn toegestaan.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top