Decembermaand: filemaand, maar het kan anders

De decembermaand staat erom bekend: veel familiebezoekjes afleggen. De Nederlandse wegen zijn in die maand overvol en we rijden met z’n allen heel wat kilometers. Echt nieuws zal het niet zijn, maar toch moet het gezegd: het wordt alleen maar drukker. Volgens het CBS hebben we het afgelopen jaar alweer meer kilometers gereden dan ooit. Toch is er weinig voor nodig om die files in te dammen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het gaat om maar liefst 147,6 miljard kilometers, vooral gereden door personenauto’s (119,1 miljard kilometer). Nederlanders kochten ook nog eens meer nieuwe en gebruikte auto’s. Dat aantal kilometers zal daarom de komende jaren overschreden worden.

Zeven procent drukker dan dit jaar

Hoewel het gemiddeld aantal gereden kilometers per auto afgenomen is van 13.700 naar 13.000 kilometer, neemt volgens het CBS de totale reistijd met maar liefst eenderde toe. In 2019 zal het zeven procent drukker zijn dan dit jaar. En de komende vijf jaar wordt het alleen maar drukker. Nieuw aangelegde wegen zijn niet voldoende om de toename van het wagenpark op te vangen, zo meldt het Kennisinstituut Mobiliteit.

Wat dit betekent? Absoluut meer files. Nu laat een opvallende berekening zien dat wanneer een procent van de automobilisten zijn auto laat staan, het aantal files met twee tot vijf procent afneemt. Hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee rekent nog even door. Als namelijk tien procent van de bestuurders dit doet, daalt het aantal files met twintig tot vijftig procent.

Voeg op snelheid in

En dat kan op verschillende manieren tot stand gebracht worden: de auto laten staan en de trein of bus nemen, de spits vermijden en op een ander moment de weg op gaan. Wie er toch voor kiest met de auto in de spitsuren te rijden kan door onder meer op snelheid in te voegen, de opengestelde vluchtstrook te gebruiken en weinig te remmen in een file al veel opstopping voorkomen. Maar de auto laten staan is natuurlijk altijd de beste optie.

Foto: M.Minderhoud – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1169891

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top