Grijs haar: omarmen of verven?

Had jij al je eerste grijze haren al op je twintigste? Of pas na je veertigste? De leeftijd waarop je grijs wordt is voornamelijk genetisch bepaald. De invloed van je leefstijl en voeding is maar beperkt. Grijs haar ontstaat doordat je haar minder pigment aanmaakt. Als er geen pigment meer wordt aangemaakt worden je haren wit. Je eerste reactie kan zijn om meteen de kapper te boeken, maar is dat nodig?

Grijs haar is hot!

Heb je donker haar, dan vallen die eerste paar grijze haren veel meer op dan wanneer je blond bent. Dit komt door het contrast met de lichtere haren. Wanneer je het vervelend vindt om enkele grijze haren te hebben dan kan je ervoor kiezen om deze te laten verven. Maar bedenk je dat er niets ergs aan is om een paar grijze haren te hebben. Tegenwoordig zijn er immers zelfs vrouwen die hun haar grijs verven. Grijs haar is hip, dus als je geen zin hebt om je haar te verven dan is dat geen ramp.

Verzorg grijs haar goed

Zeker wanneer je grijs haar goed verzorgt ziet het er mooi uit. Het helpt niet om grijs haar tegen te gaan door middel van het slikken van vitamines of met bepaald eten. Het is wel belangrijk om het goed te verzorgen. Hierdoor blijft het veerkrachtig, sterk en mooi. Zo lang het glanzend, soepel en niet dof en breekbaar wordt is het niet erg om grijs te worden. Blijf voldoende water drinken, eet gezond en zorg ervoor dat je goed in je vel zit.

Kies de juiste verzorgingsproducten

Goede voeding en een gezonde leefstijl is belangrijk voor je haar, maar daarnaast moet je het ook verzorgen met de juiste producten. Kies dus voor een speciale zilvershampoo en conditioner die bij jouw haar passen. Wit of grijs haar heeft namelijk een andere structuur en verzorging nodig vergelen met zwarte, bruine, blonde of rossige lokken.

Stel je haar niet te vaak bloot aan zonlicht en hitte, hierdoor droogt het snel uit. Ook zwemmen in de zomer is geen goede combinatie. Chloor en zon zorgt voor een andere kleur. Let in de zomermaanden dus extra goed op je haar.

Ga voor een bijpassend kapsel

Grijs haar heeft een andere structuur. Het kan zijn dat je nog steeds een kapsel met lang haar kan dragen, maar soms is het beter om het korter te laten knippen. Een goed geknipt kapsel kan veel verschil maken in hoe je eruit ziet en hoe je je voelt. Er zijn verschillende kapsels die mooi staan bij grijs haar. Zo is een boblijn of lange laagjes geschikt voor iemand met fijn haar.

Ook kan je kijken naar kapsels die je gezichtsvorm flatteren, zoals een pony of zijwaartse scheiding. Vraag je kapper eens om advies. De kapper kan je helpen bij het kiezen van een kapsel dat past bij je haarstructuur, gezichtsvorm en persoonlijke stijl. Ook kan diegene tips geven over hoe je je haar het beste kunt verzorgen om het gezond en glanzend te houden.

Trek de juiste kleding aan

Kies je voor grijs haar en geen verf meer in je haar dan is de kans groot dat je kleding heel anders staat. Controleer daarom wat je in je garderobe hebt te liggen. Het kan zijn dat bepaalde kleuren je nu toch minder goed staan. Zo kan bijvoorbeeld felrood of fuchsia te hard zijn in combinatie met je grijze haar. Hetzelfde geldt overigens voor make-up. Wanneer je een andere haarkleur draagt is ook dat iets wat misschien moet veranderen. Een subtielere oogmake-up en een neutrale lippenstift kan meer flatterend zijn.

Kom je er zelf niet zo goed uit vraag dan eens een schoonheidsspecialist om advies. Door je garderobe en make-up aan te passen aan je nieuwe haarkleur kan je de schoonheid van je grijze haren nog beter naar voren laten komen.

Of ga toch verven!

Kies wat jij het mooist vindt. Wil je je haar verven of omarm je liever je grijze haren? Hierboven heb je van alles kunnen lezen over grijs haar en dat het tegenwoordig helemaal hip is, maar sommige vrouwen voelen zich simpelweg gewoon beter bij een kleurtje in het het haar. Het is jouw keuze en het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt. Met de juiste verzorging en styling ziet grijs haar er prachtig uit, maar wil jij toch liever je haar verven dan is dat helemaal prima. Het gaat er tenslotte om waar jij je het zelfverzekerds bij voelt!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top