Wat te doen tegen wespen?

Wespen zijn hele nuttige beestjes; vliegen en muggen staan namelijk op hun menu, ze ruimen kadavers op en bestuiven bloemen in hun zoektocht naar nectar. Maar toch kan het erg vervelend zijn, als ze zich in de buurt van je huis of tuin groeperen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je van ze af komt? En kun je dat ook op een diervriendelijke en duurzame wijze doen?

Een wespenval plaatsen

Je kunt heel eenvoudig een wespenval plaatsen in de buurt van de plek waar je wespen liever niet hebt. Op die manier lok je wespen daar weg. Een wespenval kun je kopen, maar je kunt ook heel makkelijk zelf een wespenval maken, door de bovenkant van een frisdrankfles eraf te snijden en deze er vervolgens op de kop weer in te zetten. Vul de fles vervolgens met zoetigheid, zoals pure limonade. Dit is onweerstaanbaar voor de wespen, die er in kruipen, maar er vervolgens niet weer uit kunnen.

Geuren vermijden

Als je wespen liever uit de buurt houdt, is het verstandig om zoete geuren te vermijden. Hier komen ze namelijk op af. Denk hierbij aan zoete voedingsmiddelen en dranken. Maar ook de zoete geur van parfum kan wespen lokken. Ook de geur van vuilnis is voor wespen erg aantrekkelijk. Zorg er daarom voor dat je containers of prullenbak ergens staat waardoor je geen last hebt van de wespen die erop af komen.

Voedsel afgedekt houden

Als je dan toch met voedsel naar buiten gaat, zorg er dan voor dat je dit afgedekt houdt, voor zover dat mogelijk is. Dat geldt niet alleen voor zoetigheid, zoals fruit. Maar ook voor vlees. Ga je barbecueën, hou het vlees dan afgedekt.

Berg afval goed op

Afval en etensresten rond laten slingeren, of een container die op een kiertje staat; het zijn allemaal uitnodigingen voor wespen en ander ongedierte. Zorg er daarom voor dat je vuilnisbakken en containers goed afgesloten zijn en blijven om wespen weg te houden.

Wespenwerende middelen

Je kunt allerlei verschillende middeltjes en sprays kopen die je kunt gebruiken om wespen op afstand te houden.

Natuurlijke wespenmiddeltjes

Als je wespen liever niet in je buurt hebt, maar ze ook niet wilt doden, kun je ook je heil zoeken in natuurlijke afweermiddelen tegen wespen. Zoals je wespen met geur kunt aantrekken, kun je zo ook weer afstoten met geur. Sommige mensen zweren bij een schoteltje azijn met kruidnagel of citronella, maar ook lavendel, munt, knoflook en uit schijnen een goede uitwerking te hebben. Er zijn ook sprays en oliën beschikbaar met deze natuurlijke middeltjes waarmee je jezelf kunt insmeren. Daarnaast kun je wespen foppen door een nepwespennest op te hangen. Aangezien het territoriale beestjes zijn zullen ze dan een ander plekje opzoeken.

Professionele ongediertebestrijding

Bovenstaande middelen helpen, wanneer je de voorbijkomende wesp graag op afstand wilt houden. Heb je echt te maken met een wespenplaag of zit er een nest op je erf of bij je woning? Dan is het toch verstandig om professionele bestrijders in te schakelen. Er kunnen zo’n 5000 wespen in een nest zitten, wanneer je daar zelf mee aan de slag gaat kan dat behoorlijk verkeerd aflopen. Het verwijderen van een wespennest laat je dus over aan een expert. Om de kans op een wespennest in of bij je woning te verkleinen, kun je scheuren en kieren af dichten. Horren helpen ook om wespen buitenshuis te houden.

Niet slaan en zwaaien

Het belangrijkste om te doen, als er toch een wesp in je buurt zit, is om gewoon rustig te blijven en langzaam te bewegen. Ga je slaan en met je armen zwaaien dan kunnen ze daar juist agressief van worden.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top