×
dinsdag 18 september

Als roker krijg je nog meer rotzooi binnen dan je dacht

13 juni 2018 14:30

Wat je werkelijk inhaleert als je rookt blijkt vele malen schadelijker dan aanvankelijk werd gedacht. Een Canadese onderzoeksmethode (Canadian Intense Methode), uitgevoerd en gemeten door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), laat zien dat het soms om gehaltes aan teer en nicotine gaat die twintig keer hoger zijn dan op het sigarettendoosje te lezen staat.

Gehaltes rezen de pan uit

Het RIVM-onderzoeksteam nam honderd sigarettenmerken onder de loep. De koolmonoxide-, teer- en nicotinegehaltes rezen de pan uit. En het ergste: het strookte totaal niet met de cijfers op het pakje peuken.

Zeer zorgelijk

Staatssecretaris Blokhuis zegt erg geschrokken te zijn van deze uitkomst. “Dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden, van 2 tot 26 keer meer, is zeer zorgelijk,” zo meldt hij in de media.

Beïnvloeding tabaksindustrie

Blokhuis wil een nieuwe en eerlijke meetmethode. Dat blijkt nog niet mee te vallen door de beïnvloeding van de tabaksindustrie zelf. De oude manier van testen blijkt volgens het RIVM erg slecht. Gaatjes in sigarettenfilters blijken boosdoeners. ‘Door die gaatjes komt er frisse lucht bij de rook en meet je afgezwakte teer-en-nicotinewaarden’, aldus een onderzoeker. De Rijksdienst is nu uit de commissie gestapt die de metingen doet.

bron: nos.nl


Redactie
Redactie
Redactie

Reacties op artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Provincie Groningen

FIETS- EN WANDELROUTES

Een fijne fiets of een paar passende wandelschoenen zijn voldoende om op pad te gaan. Goeie zin en een beetje zonnig weer doen dan nog een positieve duit in het zakje! Hoe dan ook: kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!

Ontdek de provincie