close
  • zondag 29 maart
Zorg en Zekerheid

Is suiker het nieuwe vet?

Is suiker het nieuwe vet?

Jarenlang werd er gedacht dat vet de boosdoener was van vele gezondheidsproblemen. Suiker werd hierin bijna niet benoemd. Tegenwoordig worden de rollen omgedraaid en schijnt suiker juist in het negatieve daglicht te staan. Hoe zit dat eigenlijk?

Bij inname van te veel (verzadigde) vetten heb je een grotere kans op gezondheidsproblemen zoals overgewicht en hart- en vaatziekten. Dat is niets nieuws en nog steeds waar. Maar omdat de vetten destijds in opspraak waren hebben de fabrikanten de verzadigde vetten vervangen door suiker, mede om de houdbaarheid van de producten te behouden. Als je een etiket van een willekeurig product bekijkt zie je bijvoorbeeld glucose, suiker of glucosestroop ertussen staan. Dus ook zonder dat je het door hebt, krijg je suiker binnen. 

Moeten we alles waar suiker inzit mijden? 
Wel nee. Suiker (koolhydraten) hebben we ook nodig. Het is de belangrijkste energiebron van ons lichaam. Maar een beetje opletten kan geen kwaad. Laat bijvoorbeeld de suiker wat je zelf toevoegt, zoals in de thee of koffie achterwegen. Beperk suikerrijke tussendoortjes zoals frisdrank, snoep en koek tot minimaal. Daarnaast kun je sauzen heel gemakkelijk zelf maken, terwijl er aan het potje of de fles uit de supermarkt veel suiker is toegevoegd.

Goed nieuws! In de zomer maakte een supermarktketen bekend dat ze de hoeveelheid suiker in hun producten gaan verminderen. Het gaat om de honderd bestverkochte huismerk-producten waar de suiker met 10% t/m 40% wordt verminderd. Een hele goede zaak! Hopelijk volgen er snel meer.
Conclusie: Suiker is niet het nieuwe vet. Gelukkig is suiker niet alleen maar slecht. Zo zwart- wit is het niet. In fruit zit bijvoorbeeld ook suiker genaamd fructose, wat ons lichaam hard nodig heeft. Maar wees wel bewust van de toegevoegde (verborgen) suikers en probeer die te vermijden.

Wil jij meer weten of suiker in voeding of hulp bij een gezond voedingspatroon?

Neem gerust contact op!

Marian Faber, diëtist bij Balanza
Kollum, Voorstraat 32
www.dietistbalanza.nl
tel: 06-310101872

Geschreven door: Redactie

Abonneer op onze nieuwsbrief

Volg ons via Facebook