Medisch noodzakelijke ooglidcorrectie terug in basispakket

Een aantal medisch noodzakelijke cosmetische behandelingen zal vanaf 2017 wederom vergoed worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Onder de noodzakelijke ingrepen vallen ooglidcorrecties en besnijdenissen. Ook borstimplantaten worden vergoed voor vrouwen en transgenders, onder de voorwaarde dat er geen sprake is van borstgroei.

Medische indicatie
Minister Schippers van Volksgezondheid maakte dit besluit vrijdag bekend na afloop van de ministerraad, die wekelijks plaatsvindt. Bij de bekendmaking is benadrukt dat vergoedingen uitsluitend worden verstrekt wanneer er sprake is van een medische indicatie. Zo wordt een ooglidcorrectie alleen vergoed als iemand minder of slecht zicht heeft door een verlamd ooglid.

Misbruik
In 2005 werd door de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS); Hans Hoogervorst, vergoedingen voor plastische chirurgie uit het basispakket geschrapt. Reden voor het schrappen was de mate van misbruik van de vergoeding. Om misbruik van de zorgverzekering in de toekomst te voorkomen, heeft Minister Schippers klaarblijkelijk duidelijke afspraken gemaakt met zorgverzekeraars en praktijken die plastische chirurgische ingrepen uitvoeren.

Mondzorg
Ook op gebied van mondzorg wordt er een wijziging in de zorgverzekering doorgevoerd. Kinderen krijgen nu tot hun 18e vergoeding als ze implantaten laten plaatsen voor ontbrekende hoek- en snijtanden. Deze leeftijdsgrens wordt opgerekt naar 22 jaar in situaties waarin het verlies (of geheel ontbreken) van de tand voor het 18e levensjaar is ontstaan.

Extra oefentherapie
Tot slot zullen mensen met ‘etalagebenen’ in de tweede fase 37 behandelingen van de fysiotherapeut vergoed krijgen. Volgens het Zorginstituut Nederland is oefentherapie voor deze groep mensen meestal nuttiger dan behandeling van de bloedvaten in het ziekenhuis.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top