Overhead crew rest

Wat je niet wist over stewardessen

Wij hadden er eigenlijk nooit zo over nagedacht óf en waar stewards en stewardessen slapen tijdens lange vluchten. Maar in het kader van onze woonmaand gingen we op zoek naar bijzondere woonverhalen en het cabinepersoneel woont eigenlijk tijdelijk in de lucht. En ja, ze hebben dus ook gewoon een ‘slaapkamer’ met een bed.

Dat kan natuurlijk ook niet anders. Ze lopen op hun hakken en in strakke pakjes uren door het gangpad om het iedereen naar de zin te maken. Dekentje hier, drankje daar, met de afvalbak langs, huilende kinderen troosten, parfums aanprijzen, iedereen uitleggen wat te doen bij een calamiteit (zouden ze die instructie ’s nachts op kunnen dreunen als je hen wakker maakt?). Het is een vermoeiende baan en dan moet je ook op tijd je rust krijgen. Wel zo veilig.

Wettelijk verplicht

Het is voor een vlucht die langer dan 10,5 uur duurt zelfs wettelijk verplicht. En dus kunnen ze via een klein trappetje of luikje bij de slaapcabines komen. Terwijl jij slaapt of een film kijkt, ligt het personeel boven je hoofd in de zogenaamde ‘Overhead crew rest’, op een matrasje. We hebben begrepen dat het niet bij alle vliegmaatschappijen even comfortabel is en dat de schoonmaak ook nogal eens te wensen overlaat, maar het is vast fijn om even bij te komen en uit de drukte te zijn.

Piloten hebben een eigen slaapplek

Afhankelijk van die drukte aan boord krijgen ze 1,5 tot 3 uur rust. Niet iedereen slaapt tegelijk natuurlijk, er is altijd voldoende personeel beneden om jouw veiligheid te garanderen. De slaapplekken zijn niet altijd boven trouwens. In sommige vliegtuigen bevinden ze zich achterin bij de staart of in de buik van het vliegtuig. De piloten hebben een eigen slaapplek, vlakbij de cockpit (en nee, ook die slapen niet tegelijk). De bedden zijn uitgerust met riemen. Dat klinkt heel logisch, want er wil nog wel eens turbulentie zijn. Dat je dan dus niet uit je bedje rolt. Wist je dat de KLM-crew een speciale slaapoutfit heeft? Ze slapen in een blauw joggingpak. Ja, echt.

Appartement in de lucht

Je zult er vast veel geld voor moeten neertellen, maar als passagier kun je tegenwoordig bij sommige maatschappijen ook in een echt bed slapen tijdens je lange vlucht. Je kunt dan een appartement of mini-suite boeken met woonkamer, badkamer en slaapkamer(s). De appartementen zijn te boeken bij Etihad Airways, de mini-suites bij Singapore Airlines, Emirates, Etihad, China Southern, Qantas en Korean Air. Of je er dan ook een slaapjoggingpak bij krijgt is niet bekend.

Wil je een indruk krijgen van de slaapplek van de bemanning? Klik dan hier. Het filmpje is wel in het Engels maar geeft een leuk beeld.

Foto: Bunsinessinsider.com

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top